perjantai 12. elokuuta 2011

Paras kesà edessà

Elokuu on melkein puolessavàlissà ja Suomessa koulujen alku làhestyy, tààllà Italiassa  Juhannusta vastaava kesàjuhla eli Ferragosto on vielà edessà ja lomat meillàkin vasta alkamassa. Mieskin pààsee pohjois-Italiasta kotiin peràti viideksi pàivàksi! Ensi viikolla juhlitaan myòs Milon 4-vuotissynttàreità ja tànààn aamupàivà menikin kerhokavereitten àitejà làpi soitellessa ja synttàrikutsuja vàlittàessà. Pàivànsankarin toiveita noudattaen kaikki  kutsuttiin paitsi yksi poika joka on silminnàhden agressiivinen muita kerholaisia kohtaan eikà siis Milolle mieluinen leikkikaveri. Tosin àiti ei ollut ilmoittanut puhelinnumeroaan muille joten ei oltaisi voitu kutsua vaikka oltaisi haluttu!  Pari muutakin puhelinumeroa uupuu ja monet ovat matkoilla, saa nàhdà kuinka moni pààsee pippaloihin. Kyseessà on tuplajuhlat kun vuotta nuorempi serkkupoika pitàà juhlat yhdessà Milon kanssa, syntymàpàivillà on eroa 1v ja 1 pàivà. Mukava jàrjestely kaikin puolin, kun pomppulinnan vuokrat ja muut juhlamenot voidaan laittaa puoliksi. Tai totta puhuen, jos olisin yksin nàità juhlia jàrjestàmàssà niin edes harkitsisi pomppulinnojen vuokraamista...
 Jotta ei aika kàvisi pitkàksi nàiden kahden vekaran kanssa ja tòissà ja koko arkea tààllà yksin pyòritellessà hankimmepa vielà akvaarionkin. Se on oikea murheenkryyni, vesi samenee vàhàn vàlià, vaihtelen vettà ihan alvariinsa  ja minua ahdistaa kun nàyttàà etteivàt kalat saa happea. En tajua missà on vika ja kannan huonoa omaatuntoa...
 Milo eivàt ahdista moiset pikkujutut! Hànen elàmànsà on tàynnà kaikkea kivaa ja jànnàà, kaikenlaiset kalat kiinnostavat ja dinosaurukset myòs. Milo on oppinut lukemaan ja tavailee innoissaan kirjoja edellàmainituista elukoista. Kesàllà lapsilla on hauskaa kun paritalomme toiselle puolelle ilmaantuu koko kesàksi vaihteleva valkoima serkkuja ja pikkuserkkuja, mukavaa kun on leikkikavereita ihan "omasta takaa" aamusta iltaan.
 Aiva meidàn kotimme làhelle avattiin iso supermarketti jonka valmistumista odotimme kauhulla, pelkàsin ettà siità tulee kauheasti liikennettà ja melua ja vaikka mità harmia... Onneksemme liikenne ohjautuu toiseen suuntaan kuin meidàn editsemme eikà marketista ole ollut oikeastaan minkàànlaisia haittoja, pàinvastoin! Jos sunnuntaiaamuna saakin yhtàkkkià pullantekoinspiraation niin eikun kipinkapin kauppaan ja kymmenessà minuutissa on hiivat ja munat keittiòn pòydàllà. Kaardemumma saapuu tosin Suomesta saakka, sità ei tààllà myydà. Korvapuustit ovat saaaneet uuden italialaisversion; kanelin ja sokerin sijasta rullaan sutaistaan Nutellaa, pullaortodoksit siunailee ja italot huokailee :D


Jauhopeukalo Matilda muutamaa pàivàà vajaat 2,5 v. Nàmà keltaiset mekot sitten jaksavat ihastuttaa minua!

Nonnon sylissà iloinen Milo, pààllà tàmàn kesàn makein paita. Hiusten leikkaus Salon Ylpeà Mamma, ihan itse koneella surrasin!

13 kommenttia:

 1. Onnea siis pikkumiehelle!

  Täällä tosiaan syksy jo aluillaan, ihan viileät aamut ja illat ja päivissäkin on syksyn kosketus. Mutta vielä pärjää sandaaleilla, ellei sada. Nyt on satanut monta päivää.

  VastaaPoista
 2. Onnea Milolle! Meidän ukkeli sai samanlaisen tukan eilen aamulla, ja nonno ja nonna huokaili kauhusta...
  Laita akvaarioon puhdistava pumppu, hapettaa vettä samalla kun putsaa sieltä moskat pois.

  VastaaPoista
 3. Mäkin mietin, että saattaa teiltä putsari puuttua kokonaan akvaariosta, se on kyllä aika välttämätön. Italiassa ne ei kyllä koskaan näyttäneet välittävän moisista pikkujutuista edes mainita kaupassa "ostakaa ostakaa, ja jos kalat kuolee, ostakaa lisää" :(. Mutta kipaseppa ostamassa sellanen putsari niin eiköhän pysy akvaario kirkkaana ja kalat ilosempina :).

  VastaaPoista
 4. Piti vielä lisätä että tuollaisessa pienessä akvaariossa on kova hoitaminen, veden tai osan siitä saa vaihtaa ainakin 2 viikon välein vaikka putsari olisikin, hiekkaakin saa pestä kiitettävän usein. Mitä isompi akvaario sitä helpompi se on hoitaa.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Anna!
  Täällä kurkkimassa eräs suomalainen "Sisilia-fani". Olemme viettäneet siellä itäpuolella kuusi viikkoa neljä vuotta sitten ja tänä kesänä olimme Marsalan-seudulla.
  Tulen taatusti uudelleen kurkkimaan elämäänne!
  Mukavia juhlia ja onnea pikkuherralle!

  VastaaPoista
 6. Tanti auguri per Milo!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille onnitteluista jo etukàteen :)

  Tervetuloa lukijaksi Nonna :)

  Akvaariossa on kyllà se suodatin, se laitettiin jo ennkuin ostettiin kalat... Siellà on sisàllà sellaiset keramiikkarinkulat ja lisàksi vielà sità synteettistà vanua jonka vaihdan noin kerran viikossa. Ehkà meillà on liian monta kalaa tai sitten tààllà làmpòtilat on niin kovat...

  VastaaPoista
 8. Heippa! Olemme tulossa 4kk vauvan kanssa perhelomalle Sisiliaan muutaman viikon päästä. Majoitumme Balestratessa. Olen yrittänyt löytää kuumeisesti tietoa siitä, että missä Sisiliassa myydään äidinmaitokorviketta ja onko se samanlaista kuin Suomessa? Käytämme NANia? Ja onko se minkä hintaista? Seuraavaksi tärkein asia on shoppailu :D Eli tarkoitus on vuokrata auto, missä siis on parhaimmat shoppailupaikat? Onko outlet villageja missään? Mutta nyt alan lukemaan blogiasi tarkemmin, jospa täältäkin löytyisi vinkkejä :) T: Laura

  VastaaPoista
 9. Moikka Laura! Nan merkkistà maitoa tààllà ei saa. Maitojauheet ovat kàsittààkseni tosi kalliita verrattuna suomen hintoihin, eikà valmista siis nestemàistà maitoa ei myydà laisinkaan. Vesijohtovettà ei kannata juottaa vauvalle (eikà oikeastaan itsekààn juoda.) Ehkà paras ratkaisu olisi tuoda maito suomesta mukana... Joka tapauksessa jos ostatte tààltà niin pitàà lòytàà apteekki, iso automarket tai erityinen lastentarvikekauppa, nàissà myydààn maitoa.
  Itse en harrasta juurikaan outlet-shoppailua joten sen suhteen olen aika surkea neuvomaan... Todella hyvià lòytòjà myòs merkkivaatteista ja kengistà tekee usein paikkakunnittain jàrjestettàvillà viikoittaisilla markkinoilla, sun pitàà paika pààllà kysellà minà viikonpàivànà ja missà "mercato" pidetààn.
  Làhden googlettamaan Balestratea joka on mulle tàysin tuntematon paikka!

  VastaaPoista
 10. Ok, selvisi, se onkin ihan Sisilian pàinvastaisella nurkalla eli noin 300 km pààstà meiltà.

  VastaaPoista
 11. Meidän Io Bimbosta saa NAN maitoa jauheena (samoin sai sienasta), mutta kannattaa tosiaan ottaa varmuuden vuoksi maidot mukaan. Ihana teidän neiti balettimekossaan!

  VastaaPoista
 12. Kiitos Suvi, ja sori Laura, annoin siis vààràà tietoa! Nyt mulla tuleekin mieleen Nanista sellainen peltinen pyòreà oranssi-valkoinen tòlkki, eli ehkà meillàkin Sisiliassa on saatavissa?

  VastaaPoista
 13. Akvaariopumppu, helpottaa elämää. Kun vesi pulppuua akvaariossa sinne tulee happea. Minulla oli siinä sellaiset sienimäiset suodattimet kunnes nyt vaihdoin siihen sellaiset pyöreät pallorakeet, jotka puhdistaa vettä. Lue suomalaisilta akvaariosivustoilta, ja mene hyvään akvaarioliikkeeseen, jossa itsellään hyvinvoivia kaloja. Sellaiset osaa auttaa.
  Italiassa ei tosiaan eläinten oikeuksissta välitetä ihan samallalailla kuin Suomessa. Tiedän sen, kun hommasin siellä kilpikonnan tosta vaan, Suomessa se olisi ollut isompi proseduuri ja mietintä miten sitä hoidetaan...

  Itselläni oli ensin 60L akvaario, piti puhdistaa vähän väliä, sen nimi on Lappo, jolla puhdistetaan, imee pohjasta liat, kerran viikossa puhdistin.
  Sitten kun laitan uuden veden, laitan mukaan sellaista vedenparanninta, joka tekee vedestä hyvälaatuista.
  Välillä voi laitta sellaisen hyvä-bakteeri-kapselin, vähän niinkuin ihmiset ottaa jotain acidofilus bifidusta ja piimää, tekee hyvän bakteerifloran veteen.

  Kesällä akvaarioni vuosi, vaihdoin 100L akavaarioon. Nyt on paljon helpompi jo, ei tarvitse hoitaa niin paljon.


  Sitten akvaarioon voi laittaa sellaisen ilmapumpun ja sinne tulee pohjasta erilaisista suuttimista kuplaverhoja, leveitäkin. Kalat taitaa tykkää niistä. :) Niistäkin tulee lisähappea.
  Kesällä helteellä puhalsin tuulettimella viileämpää ilmaa akvaariooni, etteivät kalat kärsisi. Italiassa näin, että laittoivat jääpaloja pussissa viilentämään, en tiedä onko ok, mutta olen itsekin helteillä joutunut sen pienen akvaarion kanssa tekemään niin. Onkohan se niin että kuumemmassa vedessä on vähemmän happea??

  Jos olisin Italiassa vielä pitäisin merivesiakvaariota, se on huomattavasti helppohoitoisempi, vettä ei tarvitse vaihtaa.
  Mutta ongelma on lämmitys/viilennys kesäisin.

  Akvaario on pieni biotooppi, kun katsot että on happea, ravinteita, valaistus hyvä, niin kyllä se siitä.
  Itse aloitin ihan nolla-tietämyksellä muutama vuosi sitten ihan pojan takia, että hänellä olisi kiva akvaario. Se on hommaa, mutta kivan näköistä, ja kaloihin, hassua, kiintyy ihan.

  Nyt kun muutin mietin akvaarion poislaittoa, mutta kyllä se on ihana, lähinnä ehkä, kun se on nyt vähän isompi, pysyy paremmin puhtaana ja hyvänä.

  Etsi hyvä akvaarioliike, ne neuvoo siellä. Itsekin Italiassa lopulta löysin hyvän vastuullisen eläinkaupan, he todella neuvoivat vastaavasti kuin Suomessakin. Alan todelliset harrastajia siis, ja tosi hyvä tukijoukko, aina voi kysyä apua. Kyllä sellainen varmaan löytyy.

  Ja katso suomalaisilta palstoilta neuvoa.

  Tsemppiä akvaarion kanssa! H C

  VastaaPoista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)