maanantai 18. huhtikuuta 2011

Sisilialaiset sisustustyylit, antico vai moderno?

Sisiliassa on tasan kaksi sistustyylià, joko Antico tai sitten Moderno. Ihmiseltà voi kysyà ettà tykkäätkòs Anticosta vai Modernosta ja saat aivan tarkan kàsityksen siità millaisessa kodissa hàn asuu.

Antico (juuri niin, Antico=Antiikkityyli) meinaa juuri sità perinteistà elokuvistakin tuttua sisilialaista tyylià; tummaa hivenen arabialaisvaikutteista koristeltua puuta, runsasta koriste-esineiden käyttöä, raskaita tekstiileitä, silkkiä, samettia, kukkia, kiemuroita, gobeliinejä, pronssisia kattokruunuja, ikkunoiden pimentämistä, voimakkailla lämpimillä väreillä maalattuja seiniä, tekokukkia, tapettiboordeja  ja kaiken voimakasta hajustamista. Eri vuosikymmeillä sisutetut Antico-kodit eivät juurikaan eroa toisistaan, huonekaluissa linjat ovat pysyneet samoina, vain lattiamateriaaleissa ja saniteettitilojen värienkäytössä voi havaita eri aikakaudet.

Moderno , kuten arvata saattaa, on moderni sisustustyyli. Moderniin tyyliin sisustetussa sisilialaiskodissa on jostain kumman syystä aina vähän 80-luvun henki. Pelkistettyjä linjoja ja kiiltäviä materiaaleja, mutta aina tummissa sävyissä, mustaa, tummaa viininpunaista, poltettua oranssia, kukka-asetelmia luonnonmateriaaleista, isoja koriste-esineitä, silkkiä ja organzaa.

Kun kävin ensimmäisiä kertoja Sisiliassa, Antico-kotien tummat värit ja massiivisuus tuntuivat skandinaaviseen valoisuuteen ja ilmavuuteen tottuneesta ihmisestä raskailta ja ahdistavilta, Moderno-kodit luonteettomilta ja kylmiltä.
Ajan mittaan olen tottunut täkäläiseen väriskaalaan eikä kananpojankeltainen olohuoneen seinä tunnu enään yhtään kummalliselta, eikä tummanruskea lipasto tunnu käyvän päälle :D

Huonekalujen hankkiminen ovat luku sinänsä.
Huonekalujen valinta on liitoksissa naimisiinmenoon ja asia on sellainen kokonaisuus jota ulkomaalaisen on vaikea ymmärtää. Italialainen pari menee naimisiin vasta kun on varaa laittaa koti kuntoon.  Avoliittoja ei juuri harrasteta ellei toinen puolisoista ole muualta kotoisin.
Ja koti ei tarkoita mitä tahansa huonekaluja joita sitten vaihdellaan elämäntilanteen ja varallisuuden tai muun mukaan, vaan kerralla ostetaan huonekalut koko loppuelämäksi. Eikä huonekaluja osteta itse yhdistellen ja omia tarpeita kuulostellen, vaan tiettyihin huoneisiin kuuluvat tietyt huonekalut jotka myydään ja ostetaan yhtenä könttinä, esim makuuhuoneeseen kuuluu;
Letto matrimoniale =parisänky
I comodini=yöpöydät
Armadio=vaatekaappi
Cassettiera=lipasto

Lisäksi sängyn yläpuolelle kuuluu ehdottomasti Mariaa ja Jeesuslasta kuvaava uskonnollinen taulu joka saadaan häälahjaksi. Tyypilliisin lahja morsiamen vanhemmilta on Camera da letto =makuuhuonen edellämainitunlainen könttikalustus.  

Olohuoneeseen kuuluu;
Divano=sohva
Tavolino=sohvapöytä
Parete attrezzata= kirjaimellisesti "varustettu seinä" joka on valtava kirjahylly-tvtasoyhdistelmä joka peittää huoneen isoimman seinän. Kirjahyllyssä pidetään koriste-esineitä.

Koko suku osallistuu taloudellisesti naimisiinmenevän parin kodin perustamiseen isojen rahalahjojen tai juuri em "huoneiden" muodossa, ja useimmiten pari ottaa vielä pankkilainan loppujen huonekalujen maksua varten. Vasta häiden jälkeen pari muuttaa yhteen viimeistä yksityiskohtaa myöten valmiina odottavaan taloonsa.  


Meidàn kotonamme vallitsee tyyli Antico, talossa on alkuperàiset taloon 70-luvun alussa mieheni vanhempien ostamat huonekalut. Talo on alunperin appivanhempieni rakentama, sitten usean  vuoden vuokralla kunnes mieheni kanssa otimme asuntolainan ja ostimme talon. Aluksi huonekaluille ei mahtanut mitään koska niihin oli sillä hetkellä tyytyminen, ja nyt yli 10 vuoden jälkeen olen hyvinkin kiintynyt suureen osaan niistä.
Kaikki jotka ovat meillä käyneet tietävät että alakerta joka muodostaa kodin alkuperäisen osan, on kipeästi ison remontin tarpeessa. Sitä on suunniteltu vuosikausia ja olimme jo käymässä toimeen kun lasten saapuminen laittoi hetkeksi tilanteen jäihin. Syynä on se että rempan yhteydessä keittiö ja kylpyhuone laajenevat ja vievät lasten makkarin. Tulevaisuudessa meidän makuuhuoneemme ovat siis yläkerrassa ja siellä on tyystin toisenlainen tyyli kuin täällä alhaalla! Mieheni sanoo että yläkertaan menijöiltä kysytään passi, yläkerrassa on nimittäin Suomi :D Siitä enemmän toisessa postauksessa.
Alakerran remontin voimme toteuttaa siinä vaiheessa kun lapset ovat sen verran isoja että  selviävät yksin (-ja turvallisesti!) yläkertaan vievistä portaista.
Koko alakerran lattia vaihdetaan, lukuunottamatta makuuhuoneemme lattiaa joka on mielestäni kaunis, Sisilialle ja omalle aikakaudelleen tyypillinen. Huone jätetään alkuperäisasuunsa ja tulee sitten joskus toimimaan vierashuoneena ja luultavimmin myös itsellämme päivälepopaikkana.


Olohuoneen nurkassa on vitriini. Perhevalokuvien laittaminen seinälle ei kuulu sisilialaiseen sisustukseen, tästä "virheestä" voimme syyttää yhtä  kummallista suomalaista :)


 Holviin sijoitettua kirjahyllyä kiertää hiekkakivikaari. Myös kirjahylly on pohjoismaalaisen rouvan omituisuus, jos sisilialaisesta kodista löytyykin kirjahylly siinä pidetään ihan jotain muuta, vaikka hopeaesineitä tai laseja.


Sisääntuloaulassa on pronssinen kattokruunu niinkuin kaikissa muissakin alakerran huoneissa.

 Makuuhuone, sängynpääty. Ei -katolisessa kodissamme liki pakollinen Mariataulu on korvattu vanhalla gobeliinilla.Miltä näyttää Antico-tyyli suomalaiseen silmään?

Tästä postauksesta olisi halutessaan saanut oikean kauhujen kavalkadin; monessa kohtaa seinien maali rapisee, osa ovenkarmeista on todella onnettomasssa kunnossa, sisääntuloaulassa on lattiassa teippiä peittämässä lattialaatattomia paikkoja joista on purettu seinää jne.
En malta odottaa että saamme vihdoin ovet ja ikkunat vaihdettua ja lattioille yhteinäiset terrakotan väriset laatat jotka jo odottavat varastossa.

Väri ja malli on tämä

Enkä yhtään ihmettele jos tämä tyyli jonkun mielestä on ... noh, raskas ja ahdistava :D :D

9 kommenttia:

 1. Ihan mahtava postaus, Anna!! On tosi ihanaa, että jaat sisialaista kulttuuria meidän kanssa! Ainakin minulle tuo kaikki oli uutta, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa tietoa:) Oikein innolla odotan lisäkuvia kodistanne! Tyyli tuntuu tosi raskaalta, mutta toisaalta hyvin mielenkiintoiselta. Sillä tavalla mielenkiintoiselta, että huonekalut jo itse sisältävät sellaisia yksityiskohtia, joita voisi tarkastella pitkäänkin:) Ja nuo kattokruunut on ihan mielettömän ihania:) Miten siellä vietetään tätä pääsiäisviikkoa? Teehän siitäkin postaus, jooko?:)

  VastaaPoista
 2. Tuohan kuulostaa ihan kuin Suomessa muutama vuosikymmen sitten. Isovanhemmillani oli häälahjaksi saatuja huonekaluja suurinosa, eikä heillä todellakaan käynyt mielessä, että niitä olisi vaihdeltu ihan huvikseen uudempiin :) Talo kyllä vaihtui. Itse pidän vanhoista huonekaluista ja tummahkosta puusta, mutta muut pinnat pitää olla sitten modernia ja todella neutraalia. Niin olen tottunut maalarinvalkoiseen, että keltainen seinä olisi varmaan liikaa. Jos oikein irrottelisin, niin ehkä joku beige tai vihertävä voisi mennä.

  VastaaPoista
 3. Mahtava ja mielenkiintoinen postaus! :) Joko on muuten crocsit saapuneet postissa perille? ;)

  VastaaPoista
 4. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos!! Kiva kuulla vähän taustoja noihin monesti Suomalaisen silmään erilaisiin sisustusjuttuihin. Itse tykkään paljon vanhoista huonekaluista ja vähän raskaastakin tyylistä ja kotisi näytti minun silmääni oikein ihanalta! Toivottavasti saamme nähdä lisääkin kuvia!!

  VastaaPoista
 5. Just noin tààllà Ison Kylànkin maisemissa. Kun saapasmaalainen astuu eka kertaa vuoristomajani ovesta, hànen silmànsà aukeavat lautasen kokoisiksi, onhan tàmà osittain kuin IKEAN kuvastosta hòystettynà Marimekolla... Jàlkikasvuni sen sijaan rakastaa vàrejà. Hmmm... Taidanpa tehdà vertailevan postauksen kahdesta kodista, joita kumpaakin hallitsee suomalainen nainen... Kiitos postauksestasi.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen ja IHANA postaus!!!
  Tällaisia lisää!
  Hienoja yksityiskohtia näkyy huonekaluissa ja seinissä nuo kaaret. Valitsisin näistä tyyleistä itsekin ehdottomasti tuon Anticon.
  Mukavaa tiistaita teille sinne! :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin tykkäsin tästä hurjasti! Onko teillä muuten missään huoneessa kokolattiamattoa? Eräässä italialaisessa ystäväperheessä sellainen on makuuhuoneessa ja minusta on kyllä vähän epäkäytännöllinen. Siis hankala pitää puhtaana. Ihana idea tuo "Suomi-makkari" :-) Muistahan laittaa tänne sitten aikavaan siitä kuvia!

  VastaaPoista
 8. Ihana kirjotus! Blogiasi meinaan kyllä varmasti alkaa seuraamaan!
  Vaikuttaa mukavalta :)

  Olen myös kiinnostunut ku luin että sisiliassa asutte.
  vietettiin v2009 2kk sisiliassa, ihana paikka. varmasti uudestaan sinnepäin lähdemme!

  VastaaPoista
 9. Mieheni Nino-enolla ja hänen venezuelalaisella vaimollaan oli aviollisen vuoteen päädyssä madonnankuvan sijaan... Che Guevara!

  VastaaPoista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)