perjantai 20. tammikuuta 2012

50 huomiota elämästä Sisiliassa

Hyvittelen teità pitkàn poissaoloni jàlkeen viidenkymmenen tàrkeàn asian listalla, asioita joita on hyvà painaa muistiin jos on tulossa Sisilian saarelle, varsinkin jos tiedossa on vierailu alkuasukkaiden pariin eikä vain käyskentelyä romanttisen Taorminan maisemissa. Muille ihan yleissivistyksen merkeissà. Tunnustan yleistäneeni rajusti ja tiedàn että poikkeukset ovat tietenkin mahdollisia, ehkä on olemassa sisilialainen koulu jonka kaapista on lukukauden alussa löytynyt yksi lyijykynä, tai  voit tuntea Signora Maria Quattrocchin joka on huhun mukaan pessyt itse hiuksensa vuonna 1995. Mutta jos yritätte väittää että jouduitte soittamaan taksin vaikka maakunnassa oli samalla hetkellä sukulaisia, tai jos kerrotte että söitte  paikallisten kanssa rannalla jäätelöä ja sitten hyppäsitte kaikki uimaan, niin olette kyllä vierailleet jollain muulla saarella, ette Sisiliassa!
Ecco la mia lista;

1-Sisilialaiset eivät lue kirjoja, paitsi ne kolme pakollista koulussa.
2-Edellisestä johtuen sisililaisilla ei ole kirjahyllyjä, tai jos onkin , niissä ei ole kirjoja, korkeintaan puhelinluettelo ja muilla hyllyillä koriste-esineitä.
3-Lehtiä ilmestyy joka viikko kymmenittäin, ne ovat halpoja, niitä luetaan.
4-Keskivertosisilialainen ei puhu muita kieliä kuin sisiliaa. Tai italiaa. Sivistyneimmät molempia.
5-Kodeissa ei pidetä viherkasveja,  luontohan on pelottavaa tai vähintäänkin epäilyttävää. Kuka nyt kasveja tai multaa vapaaehtoisesti sisään kantaa?
6-Keskivertosisilialaisrouva pesee keittön kaksi kertaa päivässä ja muun kodin kerran päivässä. Sisältää lakaisemisen, lattianpesun ja pölyjenpyyhkimisen.

7-Seurauksena edellisestä, pesuaineita kuluu viikossa pullokaupalla. Onneksi ne ovat halpoja, useimmat euron verran puteli.  Hajuttomista ei ole mihinkään, otetaan se voimakaimmain ja pisimpään tuoksuva ja päälle ruiskutetaan puoli spraypulloa hajustetta.
8-Jos käyttäytyy kohtien 6 ja 7 mukaan, saa arvonimen ”Pulitissima” (=erittäin puhdas). Jos ei niin on tietenkin ”Sporca” (=likainen). Mamma mia. Itse kuulun jälkimmäisiin.
9- Keskivertosisislialaisrouva käy kampaajalla kerran viikossa eikä pese itse koskaan hiuksiaan. 
10- Jos hiukset kastuvat, ne on kuivattava VÄLITTÖMÄSTI FÖÖNILLÄ koska muuten tulee kuolemantauti.  Jos tauti ei iske heti, niin se tulee sitten vanhuudessa. Että muistakaa sitten kahdeksankympin kieppeillä (kun et silloin 5-vuotiaana kerran heinäkuussa halunnut kuivata hiuksia) että se niskasärky on ihan omaa syytä! Jos haluaa ajaa autonikkuna auki kun on 50 asteen helle ja hiuksetkin kuivuisi siinä ilmavirrassa, se ei missään nimessä käy. Tuuli ei käy. Vain fööni. Muista. Tulee. Tauti. 
11-Jos syö niin sen jälkeen ei voi olla veden kanssa misään tekemisisää kolmeen tuntiin. Ei suihkua, ammetta, uima-allasta, ei merivettä. Muuten voi kuolla koska ruuansulatus pysähtyy. Minua pidetään mielipuolisena  ja potentiaalisena lapsentappajana kun annan lasten mennä kylpyyn illallisen jälkeen. Itsemurhakandidaattina kun voin hypàtà uima-altaaseen lounaan jàlkeen. Ainoana lieventävänä asianhaarana väitän aina että suomalaisten vatsat ovat ihan erilaiset, siksi minulle ja lapsilleni ei tapahdu mitään vaikka vatsa kastuisikin.


12-Lapset eivät saa juosta ulkona. He voivat nimittäin hikoilla.Kts seuraavaa.
13-Lapset eivät saa missään tilanteessa hikoilla, tulee joku kamala tauti. (En tiedä mikä)
14-Lapset eivàt saa koskea maahan/elàimiin/multaan, tulee joku edellistäkin kamalampi tauti.
15-Lapset eivät saa koskea mihinkään muuhun koska vaattet voivat likaantua.
16-Kynttilöitä ei poltella kotona koska kynttilöitä sytytetään  hautausmailla =koti näyttäisi hautausmaalta
17-Älä anna  eläville krysanteemeja, äläkä vaan osta niitä kotiin tai istuta puutarhaan. Krysanteemeja viedään siine missä on kynttilöitäkin. Arvaa mitä meinaa jos viet lahjaksi krysanteemeja.

18-Kukkia ei saa laittaa sängylle edes hetkeksi.  Kuolleille laitetaan ruumiinvalvojaisissa kukkia petiin.  Elävälle tuovat huonoa onnea.
19-Ei hattua sängylle, syy sama kuin edellisessä. Tietenkin tuo huonoa onnea, kuinkas muuten.
20-Kätellessä käsivarret eivät saa mennä ristiin. Tuo huonoa onnea.
21- Ruokailuvälineet eivät saa mennä pöydällä ristiin. Tämäkin THO.
22-Leipää ei saa laittaa pöydälle ylösalaisin. THO.
23-Kalentereista ei saa poistaa sivuja etukäteen. Esim töissä en voi irrottaa seinäkalenterista perjantaina tammikuun sivua jos kuukausi loppuu sunnuntaina. Vasta maanantaina saa repäistä. THO. (En muuten ole tòissà hautaustoimistossa  vaan lakitoimistossa. Asianajajan yliopistotutkinto ei tutkitusti estä taikauskoisuutta.)
24-Viinin pöydälle läikkyminen THO paitsi jos sitä heti laittaa korvien taakse. Silloin Tuokin Hyvää Onnea.
25-Kakka tuo hyvää onnea. Mutta nyt jos jatkan tätä huonoa/hyvää onnea tuottavien asioiden listaa niin viiteenkymmeneen ei sitten muuta mahdukaan. Joten jätetään tämä aihealue kiteyttäen; ihan mikä tahansa tapahtuma tuo joko hyvää  tai huonoa onnea. Huonoa onnea voi yrittää karistaa tekemällä erilaisia taikoja kuten koskettamalla rautaa, kourimalla haaroväliä tai vaikka perättäisillä ristinmerkeillä. Sisilialaiset ovat uskomattoman taikauskoisia koulutukseen tai minkä tahansa muun järjellisen ohi ja yli. 
26-Ruoka. Sisilialainen ruoka on hyvää. Sitä syödään usein ja paljon ja aina mahdollisimman isolla joukolla. Yksin syöminen on säälittävää ja kaikin tavoin vältettävää. Ruoasta kuuluu puhua, ennen aterioita, niiden aikana ja välillä.
27- Hyväkin ruoka on halpaa. Vaatimattominkin lammaspaimen syö skandinäkökulmasta katsoen kuin kuningas. Ruoka on melkein aina lähiruokaa, eineksiä on saatavilla erittäin vähän.


28-Sisilialaisilla on tapana koputtaa ovelle jaloillaan kun he menevät vieraisille. Miksikö? Koska heillä on kädet täynnä herkkuja isännille. Tämä on kunnia-asia.
29-Sisilialaiset, vieraita majoittaessaan, nukkuvat itse vaikka lattialla ja antavat oman vuoteensa vieraiden käyttöön. Omat ohjelmat muutetaan sen mukaan minkä ajatellaan olevan vieraille mukavinta.  Tämäkin on kunnia-asia.
30-Vieraille tarjotaan vain parasta ruokaa ja koko suku rekrytoidaan valmistamaan kukin omaa erikoisherkkuaan vieraiden maistettavaksi. Tämä se vasta kunnia-asia onkin.
31- Ruoan jälkeen ei kiitetä mutta asiaan kuuluu se että aterian aikana ruokalajeja ylistetään vuolaasti  ja osoitetaan ilmein ja elein että ruoka on äärimmäisen herkullista. Syömisen saa lopettaa vasta kun on aivan räjähtämispisteessä.
33-Paras kohteliaisuus on reseptin pyytäminen. Joskin toteutus jälkikäteen on melkoisen vaikeaa koska kokit eivät osaa antaa mitään määriä tai aikoja, he itse kokkaavat silmä- ja sormituntumalla. 
34- Sisilialaiset uskovat että sisilialainen ruoka ja raaka-aineet ovat maailman parhaita. He ovat oikeassa.
35-Sisiliassa vieraana olevat eivät aja taksilla, se olisi kauhea häpeä. Sukulaisista joku järjestää itselleen vaikka töistä vapaata jos ei muuten kyyti järjesty. Kaupungissamme on 35 000 asukasta eikä ainottakaan taksia, taksiasemaa ei ole olemassakaan. Kukaan ei aja taksilla, sitä varten ovat olemassa sukulaiset. Tämäkin on sisilialaisille kunnia-asia. 
36-Sisilialainen koulu on itkettävän surkea.
37-Koulu tarjoaa seinät, pulpetit, kaapin ja opettajan. Piste.
38- Vessapaperin, kynät, koulukirjat, ruoan, teipin, käsisaippuan, lämmityslaitteen korjauksen, joulujuhlan roolivaatteet, piirustuspaperin jne jne jne ostavat ja maksavat isi ja äiti. 
39-Sisilialainen lastenlääkäri- ja omalääkärisysteemi on ilmainen ja erinomainen. Mikä tahansa pulma hoituu päivässä, omalle pediatrille tai omalääkärille voi soittaa myös kännykkään jos on hätä. 
40-Suuri osa sisilialaisrouvista hoitaa kotia, lapsia ja miestään, rahapussin nyörit tiukasti nyrkissä. Mies käy töissä ja kiikuttaa tilipussin vaimolle.
41-Sisilialaisrouvat käyvät usein kosmetologilla karvojenvahauksessa, hieronnassa, kynsihoidoissa ja jalkahoidoissa. Itsensä hemmottelu ei ole kallista. Minkä tahansa näistä hoidoista saa halutessaan myös kotiin samaan hintaan.
42-Useimmat sisiliaskodit muistuttavat pohjapiirustukseltaan sairaalaa; pitkä hämärä käytävä jonka yhdelle puolelle sijoittuvat kaikki huoneet riviin. Iso miinus.
43- Asunnot ovat suuria ja huonekorkeudet huimia. Iso plussa.


44-Pieniä asuntoja ei löydy, yksiöitä tai kaksioita ei rakenneta. Asuntoihiin  muuttaa perhe, sinkut pysyvät vanhempiensa kanssa. 
45-Harva sisilialislapsi muuttaa aikuisena yli 3 kilometrin päähän vanhemmistaan.
46-Vanhainkotiin joutuminen on suuri häpeä koko suvulle. Lapset hoitavat omat vanhempansa vanhempien omassa kodissa, tai jos tämä on aivan mahdotonta niin kotiin palkataan ulkopuolinen hoitaja.
46-Sisiliassa ketään ei koskaan, missään elämän vaiheessa, jätetä yksin. Jos olet sairas tai kokenut kovia, voit olla varma siitä että keittiöön ilmaantuu kattilakaupalla valmista ruokaa. Tuoretta leskeä ei jätetä hetkeksikään oman onnensa nojaan ilman seuraa ja lohduttajaa.  Päivin ja öin. Suku vastaa suomalaista työvoimatoimistoa, treffipalvelua, sosiaaliturvaa, lapsilisiä, ammatinvalinnaohjausta, työttömyysturvaa, mielenterveystoimistoa, pariterapiaa, sairaanhoitopalvelua, taksia, kriisiapua,  you name it. 
47-Sisilialaisia lapsia vartioidaan tarkasti, heidät viedään autolla kouluun ja haetaan sieltä koko ala-asteen ajan. Omat avaimet saa yleensä täysi-ikäisinä. En viitsi edes järkyttää sisililaismammoja kertomalla että muualla on mahdollista että 8- vuotias tulee itse koulusta kotiin, on siellä yksin monta tuntia, lämmittää itse ruoan mikrossa ja syö sen yksin odottaessaan vanhempiaan töistä.
48-Lapset saavat Sisiliassa paljon huomiota, heille jutellaan joka puolella ja kehutaan heidän söpöyttään ja taitavuuttaan. Leipomosta saa aina keksin, kiskalta karamellin. 
49-Sisiliassa kauppoihin ja baareihin sisääastuessa on tapana heittää yleinen ”Buongiorno” johon kaikki paikallaolevat vastaavat. Tutut tervehditään sitten tietenkin vielä erikseen. 
50-Viimeisenä lehtiotsikkoja jotka ovat jääneet mieleeni suomalaista lehdistä ja joita ei ikupävänä voisi nähdä sisilialaisen lehtikioskin ikkunassa.
”Mikä on oikea tapa jakaa menot avioparin kesken?”  (Avioparin kesken ei erotella tuloja eikä menoja. Kassa on yhteinen koko perheelle.)
”Kuinka monta tuntia alakoululainen voi olla kotona yksin?” (Tuntia?! Ei minuuttiakaan!)
”Vanhus löytynyt asunnostaa muumioituneena, ollut kuolleena 3kk” (ei Sisiliassa onnistu yksin eläminen, eikä siis myöskään yksin kuoleminen)
”Avattu  uusi lapsivapaa ravintola, vuokrataan häätilaisuuksia varten”  (Paikka menisi konkurssiin alta aikayksikön, lapset seuraavat aikuisten mukana joka paikkaan)


53 kommenttia:

 1. Ihana ja hauska postatus! Tutulta kuulostaa moni juttu.. ex-miehen kotimaassa tuli vierailtua monta kertaa.

  Muistan kerran kun heille tuli vieraita, heidän keittiössään ei ollut ruokapöytää vaan se oli sijoitettu olohuoneen kanssa samaan tilaan. (toiseen päähän) Noh, minä en ymmärtänyt kieltä ja tylsistyin istumaan vieraiden seurassa. Sitten minun tuli nälkä ja menin keittiöön, ajattelin että teen itselleni yhden leivän. Leivän kanssa sitten tyytyväisenä istahdin siihen ruokapöytään. Vieraisilla oleva mies rupesi yhtäkkiä huutamaan ja viuhtomaan käsillään ja tuijotti minua! ja minä tietenkin säikähdin että mikä sen nyt tuli, kunnes isäntäväki juoksi kiireesti minun luo ja ohjasi takaisin keittiöön. Vieraiden edessä ei koskaan saanut syödä mitään ettei tarjoaisi vieraille!! No onneksi mies ymmärsi että olen "epäkohtelias ulkomaalainen" : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aina pitàà tarjota, oikeastaan niin ettà ihan ensin tarjotaan kaikille muille ja sitten jos jàà, niin voi syòdà itsekin. Vieraanvaraisuus on kyllà yksi ihan kauneimpia italialaisia tapoja, itsellàkààn ei ole vielà oikein selkàrangassa tàmà juttu vaan pitàà itseààn muistutella...

   Poista
 2. mä saattaisin tulla tuolla hulluksi :D Hirvean rajouttunutta elämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noin màkin ajattelin kun kàvin tààllà ensi kertaa vuonna 1998, sittemmin olen oppinut arvostamaan hyvià puolia :)

   Poista
 3. Kivoja kommentteja Anna, mutta nàin Sisilialaisen perheen jàsenenà voisin muuttaa muutamaa kohtaa. Kirjoista puheenollen, minun perheessàni ja kaikilla ystàvillàni,Sisiliassa, on suuret huoneet vuorattu kirjahyllyillà ja ovat tàynnà kirjoja. He myòs lukevat paljon. Esimerkiksi appivanhempani lukevat kymmenià kirjoja vuodessa. He puhuvat myòs erittàin hyvàà englantia. Sisiliassa olen tutustunut fiksuimpiin ja koulutettuimpiin ihmisiin kuin muualla maailmassa.

  Viherkasveja on olohuone pullollaan.

  Onneksi perheessàni ei olla noin taikauskoisia,mutta kynttilòità en ole juuri nàhnyt poltettavan muuta kuin hautausmaalla.

  Ihannoin todella paljon Sisilialaisten perhekeskisyyttà ja ruokailukulttuuria, joka on ehkà maailman paras. Enkà menisi ikinà sellaisiin hàihin mihin ei ole lapset tervetulleita - mielestàni yleisesti juhlat ilman lapsia ovat todella tylsià. Ja Sisiliassa ei varmasti kuolla yksin !!! Muuttaisin Sisiliaan heti jos vain mahdolllista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niin, sulta lòytyy just noita positiivisia poikkeuksia! tuo kirjajuttu on kyllà mun kohdalla ihan totisinta totta, tààllà sukulaiset ovat jàrjestààn kouluttautunutta yliopistoista valmistunuttta porukkaa, mutta kukaan ei kyllà lue omaksi ilokseen. No anoppi lukee joskus joitain hengellisià julkaisuja...
   Missà ihmeessà sun appivanhemmat ovat oppineet englantia ja miten he pitàvàt kielitaitoa yllà?
   vaikka listasta saataa tulla sellainen kuva ettà valittelen kovasti nàità tapoja, niin olen kyllà pohjimmiltaan tosi tyytyvàinen elàmààni tààllà :) :)

   Poista
 4. Hauska lukea kuinka erilaista seillä teidäns aarella on kuin täällä meillä. Aika moni kohta piti paikkaansa myös täällä, muuta melkein yhtä moni ei. Meidän perhe tietty rikkoo sääntjä minkä ehtii, esim. välipalan jälkeen uimaan, puistossa kerätään lehtiä ja käpyjä ja möyritään hiekassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mutta onko paikallisilla kuitenkin se tapa ettei sa uida aterian jàlkeen? Meidàn vekarat saa kyllà pomppia làtàkòissà ja kaivella multaa :)

   Poista
  2. Noo...aika hyvin se näyttää elokuun helteissä löystyvän tuokin sääntö, puoli tuntia odottavat ja sitten ei kun mereen. Kova oli ihmetys kun meidän lapsilla (eikä minulla) mennyt vatsa solmuun vaikka uidaan tyyliin sämpylä suussa. :D

   Poista
 5. Kyllä se Catanian IKEA vielä tuo kynttilät sisilialaiskoteihinkin :)

  Kovin on tuttuja juttuja! Viidennen THOn kohdalla repesin. Olisikohan seuraava postaus "50 huonoa onnea tuovaa asiaa Sisiliassa/Italiassa"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllàhàn niità joillakin jo on, mutta nehàn ovat koriste-esineità joista pyyhitààn pòlyjà, juuri niità joita pidetààn siellà kirjahyllyissà :D

   Poista
 6. Voi että olen täällä nauranut näille. Ihania nuo THO-kohdat :D Pohjoisessa tosiaan on moni asia hiukan eri tavalla, mutta jo roomalaisesta vinkkelistä Sisilian tavat eivät kuulosta niin kauhean erilaisilta. Ihana postaus <3

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus :D Tosi moni pitàà paikkansa tààllàkin. KAIKKI tuo hyvàà tai huonoa onnea....se on àrsyttàvàà....ja tosi rasittavaa oli raskaana kun "ei saanut koskea minnekààn itsessààn" jos olit kieltàytynyt jostain herkusta....muutenhan lapselle tulee maccchia eli syntymàmerkki...korkeintaan kosket sitten persuksiin, kun siellà se merkki ei sitten haittaa (?!?!?!) Mua tuo alkoi àrsyttàmààn tosi kovaa ja àrsytinkin esim anoppia niin paljon ettà kun sanoin no grazie aloin hipelòimààn naamaani....ihan sòpò lapsi silti tuli ilman minkàànlaisia syntymàmerkkejà ja onneksi lopulta tajus anoppikin pitàà jàrkyttyneen naamansa kurissa, hihihih!
  Ja tuo taxi....niità ei ole tààllàkààn, tosin asustan ihan miniminikylàssà teihin verrattuna!
  Toi kastuminen on kans jotain mità en pysty kàsittàmààn. Muistan jonkun vesisodan jàlkeen kuinka mieheni suorastaan juoksi suihkuun...ja mua katottiin jàrkyttyneenà kun sanoin ettà kyllà kesà kuivaa...
  Tuosta talojen pohjapiirrustuksista en tiennytkààn. Olin Kyproksella aupairina joskus skidinà ja siellà se perhe asui juuri tuonmallisessa erikoisessa talossa. Tààllà meillà ei tuollaisia taloja ole nàkynyt..Tààllà ominaista on ehkà se ettà kaikki talot ovat vàhintàànkin kaksikerroksisia. Hyvàà viikonloppua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi raskaus on vielà ihan oma lukunsa, siihen liittyy kanssa niin paljon kaikkea ihan huuhaajuttua :D :D mutta odottavana àitinà on kyllà aika kuningatarmainen olo, ihmiset tuntuu lakoovan vasemmalle ja oikealle :D
   Pohjapiirustuksesta olis ehkà pitànyt tarkentaa ettà se koskee kerrostaloja, eihàn meillàkààn tààllà maalla ole tuota kàytàvàà.

   Poista
  2. yäääh... :DD mäkin haluan italiaan!! :) "ihmiset tuntuu lakoovan vasemmalle ja oikealle" ihana!! :) T: Jonna

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus!
  Minä voisin tuon ruokaan suhtautumisen osalta suorastaan solahtaa sisilialaiseen kulttuuriin.

  Joka kulttuurissa on oman outoutensa. Japanissa oli ihan käsittämätöntä mm. se kalenterin mukaan eläminen. Tiettynä päivä, kun kevät virallisesti alkoi, toimistossa käynnistettiin ilmastointi ja syksyllä tiettynä päivänä lämmitys. Ei sillä väliä, että oliko sisällä +10 vai +40. Kalenteriin oli myös merkattu uimakausi. Paikalliset kaverit olivat jokseensakin hämmästyneitä, kun pakkotilanteessa joutuivat kokeilemaan vettä (hullut ulkomaalaiset uivat uimakauden ulkopuolella) ja totesivat, että hyvänen aika viikko uimakauden päättymisen jälkeen vesi onkin vielä ihan lämmintä. En sitten viitsinyt järkyttää heitä kertomalla, että se on vielä ainakin kuukauden eteenpäin lähes yhtä lämmintä ja me törpöt ulkkarit uidaan vielä silloinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana toi uimakausi :D olen pitànyt japanilaisia iha tàysjàrkisinà mutta kaipa joka kansalla on tosiaan omituisuutensa..

   Poista
 9. Hih,olipa hauska lista sisialaisten elämäntavoista:) Mutta mikä on sisilian kieli,joku murre?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on dialetto, sanotaanko suomeksikin dialekti? Siis murre, mutta se on kyllà paljon enemmàn kuin vain lausumistapa, se on ihan oma kielensà. Sisiliankielessà on sanoja esim ranskasta ja arabimaista, pohjois- ja etelàitalialaiset eivàt vàlttàmàttà ymmàrrà toisiaan ollenkaan jos molemmat puhuvat vain omaa murrettaan. Nuoret oppivat italian, mutta on vanhempaa vàkeà joka osaa vain paikallista murrettaan.

   Poista
 10. :D Hyvä Anna!!! Miten sä keksitkin näitä..en mä, vaan! Moni huomioista on kyllä mullekin tuttu Calabrian sukulaisten ja siellä vierailuiden kautta. Appi joka kyselee elokuun helteillä että etkö hyvä tyttö meinaa FÖÖNATA hiuksiasi... :D Ööö... en!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. helppoa oli kun eihàn tàssà ole mitààn keksittyà, senkun rupes vaan luettelemaan :D
   mà en ymmàrrà miten toi edellinen sukupolvi voi olla elossa, eikò fòònit tuleet vasta joskus 60-70 luvulla? pitàà tiedustella...

   Poista
 11. Olipa hauskaa lukea tätä.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. totista totta kirjoitit tosi hauskalla huumorilla..itsellani on puolsikuli aviomies,sukulaisilla on tultu kaytya..tuntuu,etta on koko Italiassa samaa kaytantoa on.Onneks omassa perheessa jokainen on ottanut omat tavat.Oma appini lahti 18-vuotiaana Sisilaista pohjois Italiaan..ja sit Roomaan ja 25 vuotta sitten kun muutin Italiaan, han oli onnesta sekaisin pohjoismaalaiseen elamantapaan.
  mutta milla perusteella meita suomalaisia verrataan usein sisilialaisiin??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. verrataanko? ei kai? mulle ei ole ikinà tullut eteen ettà verrattaisiin, paitsi ettà sisilialla ja suomella on sama asukasluku...

   Poista
 13. Tosi hauska postaus. Tuo taikauskoisuus ja sairastumisen pelko tuntuvat kyllä uskomattomilta. Ulkomaalaisena on joskus helppo olla, kun säännöt eivät välttämättä koske meitä. Itse käytän välillä tätä valttikorttia röyhkeästi hyväkseni. Vieraanvaraisuudesta olisi meillä kaikilla paljon oppimista. Lisää tälläisiä postauksia, pls.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin totta, aika paljon liikkumavaraa saa just sillà ettà on ulkomaalainen, se on hyvà tekosyy aika monessa kohtaa ;)

   Poista
 14. Kylläpä suupielet nousivat hymyyn tätä lukiessa...
  Taidanpa jäädä juttujasi seuraamaan...☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kiva, tervetuloa vaan. Vàlillà mà kirjotan ihan hòlòjuttuja ja vàlillà vàhàn skarppaan ;)

   Poista
 15. Hauska että olet palannut, ja hienostipa lepyttelit sua kaivanneita:) Tosi jännö lukea noita juttuja, tuntuu ihan uskomattomaltakin osa. Toisaalta taas yhteisöllisyydessä on hyvätkin puolensa, pidetään lapsista huolta jne. Sitä kaipaisi enemmän Suomeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan totta joka sana, toki vàhàn kàrjistin :) Ensin olin tààllà ihan kauhuissani kun tajusin ettei italialainen yhteiskunta auta oikein millààn lailla, kunnes tajusin ettà tààllà toimii kumminkin, vaikkain toiselta taholta, kaikki asiat :)

   Poista
 16. Olen nyt yrittänyt kommentoida postaukseesi useammankin kerran ilman onnistumista. Olisin vain halunnut kertoa, että vuoristomajalla (Pohjois-Lazio) samoja piirteitä tapaa jopa päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. màkààn en saa kommentoitua sinulle, varmaan 10 kertaa yritin sisààn eri "ovista" . No kiva kumminkin kun tykkàsit ja blogissasikin mainostit :)

   Poista
 17. Mahtava postaus Anna! 51-mihinkään ei kävellä, vaikka haluaisi. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ei tietenkààn kàvellà! sehàn nyt on taksiakin vielà mahdottomampi ajatus, ei kannata edes yrittàà :D
   pusu sulle ihana :D

   Poista
 18. Ymmärrän tuon usein siivoamisen koska Etnan tuhkat tulee sisälle, sama se on Pohjois-Afrikassa pitää joka aamu siivota kun Saharan hiekat tulee sisään. Johtuisiko tuo hiusten "pesemättömyys" hiustyypistä? minullakin on paksut kiharat hiukset joita pesen usein mutta ne kuivuu ja tulee kaksihaaraisia, harvemmin peseminen saattaa pitää hiukset ehkä paremmassa kunnossa, ehkä he uskovat niin. Tuo ettei saa koskea tai leikkiä maassa voisi johtua myös siitä että luonnossa on myrkyllisiä hyönteisiä yms. kuten tarantelloja, moni on kuollutkin niihin ja lapset ei osaa varoa.

  VastaaPoista
 19. Ollaan perheen kanssa lomailtu pari kertaa Sisiliassa ja ne ovat olleet kyllä hauskimmat lomat ikinä :) Ihmisten sosiaalisuus ja ystävällisyys oli suorastaan hengästyttävää, samalla jotenkin niin huvittavaa. Esimerkkeinä, matka paikalliseen kylään olikin yllättävän pitkä ja lapset uupuivat kävellessä. Löysimme pienen Spar-kaupan josta sitten tiedustelin että soittaisiko joku taksin. Alkoi jumaltaton huutelu ja selvittely että josko joku osaisi Englantia. Joku tiesi ilmeisesti jonkun tytön joka osasi ja juosten lähdettiin hakemaan tyttöä paikalle. Juosten tultiin myös takaisin. Koko kaupan kuunnellessa ja tilannetta seuratessa selvitettiin mistä olemme jne..huolenpito oli kyllä joitan ihan :) Taksikuski löytyi ja otti asiakseen loppulomamme hoiteltun..JOS siis jotain sattuisi. Niin kävi että tytön korva tulehtui ja kyseinen mies hoiteli meidät paikalliseen sairaalaan, saatteli sisälle, tulkkasi ja selosti, kuljetti apteekkiin jne.jne. Minua vain nauratti ja nauratti, koska kyllähän me olisimme itsekkin pärjänneet, mutta hänelle oli selkeästi sydämen asia olla avuksi. ja esim. kun sähköt temppuilivat hotellissa ja kysyin siivoojalta asiaa, niin ei mennyt kauaa kun oli kuohari ja tuoreita hedelmiä huoneessa. Yksikään tajoilija ei koskaan ollut nyreänä, avosylin kaikki vastaan ja se miten lapsia huomioidaan, ollaan ystävällisiä ja otetaan mukaan, on jotain niin erilaista kun täällä Suomessa. Kun lapsi ravintolassa kitisee, joku mulkoilee välittömästi että häiritään ruokarauhaa :( Uskon kyllä että tuo sosiaalisuus voi olla arjessa vähän rasittavaa, mutta siitä huolimatta aivan ihania ihmisiä. Sisilia-kaipuuta tyynnytellään täällä katselemalla dvd:ltä Montalbanoja..nääkeepähän ainakin maisemia.

  VastaaPoista
 20. Heh, olipa hauska postaus! Ja tosiaan varmasti totta joka sana.
  Asun Roomassa ja monet noista asioista patevat myos taalla.
  Mutta sisilialaisten vieraanvaraisuus on kylla varmaan jotain aivan uskomatonta! Vieraille tietty varmasti mukavaa, mutta kay kylla isannille jarkyttavan raskaaksi! Ei sita kovin usein viitsisi kestita pitkàaikaisia vieraita...
  T. Anna

  VastaaPoista
 21. Moikka, olen tunnustanut ja haastanut sinut. Kerro 5 suosikkiblogiasi, joissa alle 200 lukijaa. Samalla voisit kertoa, että mitä sinä päättäisit/valitsisit jos rajana olisi taivas. Täällä nimittäin odotellaan postauksiasi :)

  VastaaPoista
 22. Anna, miten hauska!! Monia asia sopii lähes 1:1 myös Tunisiaan...
  Ihana kun löysin blogiisi! Tulen nyt varmasti usein uudelleen.

  VastaaPoista
 23. Aivan ihana kirjoitus!! Tuon perusteella minun on kyllä pakko päästä Sisiliaan vielä joskus toteamaan nuo asiat omin silmin!:)

  VastaaPoista
 24. Ha ha haa haa! Mainiota - monet asiat samoin myos tÄÄllÄ Kyproksella. Tosi kiva koko blogi!

  VastaaPoista
 25. Hauska ja hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
 26. Ai miten hauskasti kirjoitettu tämäkin teksti! Monet noista asioista voi huoletta yleistää koko Italiaa koskevaksi, mutta ei toki kaikki. Ainakin kaikki nuo lapsiin liittyvät likaamisjutut, hiusten märkyyden "vaarallisuus" ja syömisen jälkeinen ehdoton kolmen tunnin uintikielto ovat niiiin italialaista toimintaa! Mua aina Roomassa anoppilassa naurattaa, kun kesähelteelläkin anoppi on tuomassa hiustenkuivainta kiireen vilkkaa, kun lapsenlapsi nousee kylvystä... Ja uiminen, onhan siinä perää että täydellä mahalla ei kannata uida, mutta että tuntikaupalla pitäisi odottaa, ja suihkuakin vältellä, hohhoijaa! =)

  VastaaPoista
 27. Mä oon Sisilialainen ja asun Suomessa...tosi kiva blogi Anna, hyvin kirjoitettu! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin tosi ihana blogi ainakin vuonna 1985 nämä asiat korostuivat tosi paljon. Olisi mukava kuulla tästä päivästä lisää.

   Poista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)