keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Italian luonto ja sààt hullun suomalaisen silmin

En yritàkààn tàssà postauksessa kuvata koko Italian luontoa, aivan mahdoton tehtàvà nimittàin. Kerron otoksia siità mità minà olen nàhnyt viimeisen 12 vuoden aikana, eli Sisilian luonto, sen ilmenemismuodot  ja sisilialaisten suhtautuminen siihen. Jo Sisiliaankin mahtuu vaikka mità, on merenrataa,  làhes aavikkoa ja tulivuorta. Parhaimmillaa upeaa viidakkomaista vihreàà vehreyttà ja pahimmillaan kuumaa ja piikkistà autiutta.

Alkuvuosina kiinnitti huomiota ihmisten suhtautuminen ympàròivààn luontoon, asia jota en enààn pane merkille ihmisten kommenteista mutta on jàànyt kuitenkin takaraivoon mielikuvana; luontoon suhtaudutaan kuin johonkin pelottavaan ja negatiiviseen voimaan, jota pitàà sietàà mutta, jos mahdollista, on parempi kesyttàà ja hallita. Melkein kaikkiin luonnon ja sààn aiheuttamiin ilmiòihin liittyy jokin "vakiovalitus" tyyliin; kuuma ilma-> si muore =siihen kuolee
viileà ilma-> c'è veleno fuori= ulkona on myrkkyà
pilvistà-> che brutta giornata=miten ruma pàivà
satelee-> che tempaccio =hirveà ilma

Ympàristòòn suhtaudutaan kuin se olisi koko ajan jollakin tavalla uhkana ihmisen hyvinvoinnille. Lasten ei yleensà anneta lainkaan leikkià luonnonhelmassa, koska kaikki on niin kauhean likaista, siinà tulee vaatteetkin ihan tahraisiksi ja mullastahan saa tauteja. Ei tarvittu Dudesoneja pilaamaan suomalaisten mainetta, olinhan tààllà jo minà, hullu nainen joka antaa lasten pomppia kumppareissaan kuralàtàkòissà eikà edes vie vekaroita desinfioimaan suuta jos ovat kokeilleet miltà kàpy maistuu ;)
Puistoissa ei ole puita eikà istutuksia, vaan asfalttia.  Muutenhan tulee punkkeja. Meille on jo monta kertaa ehdotettu ettà pistàisimme pihan kokonaan sementtià, sehàn olisi niin siisti ja helppohoitoinen.
En oikeasti ymmàrrà mikà tuossa luonnossa niin kovasti pelottaa, tààllà ei ole sen enempàà myrkyllisisà elàimià tai kasveja kuin Suomessakaan.

Niin siità luonnosta piti kirjoittaa :) Merenrannat ovat meillàpàin suurimmaksi osaksi hyvin vaikeakulkuista valkeaa kalliota, vanhaa merenpohjaa. Vesi on uskomattoman kirkasta,  nàkee pohjaan monen metrin syvyyteen. Sàànnòllisin vàliajoin aivan rannikon tuntumassa nàhdààn isoja haita, mieheni on kalastusreissuillaan nàhnyt monesti delfiinejà jotka hyppivàt veneiden edellà tai merikilpikonnia uiskentelemassa rauhassa pinnan tuntumassa.
Metsià ei ole lainkaan paitsi erityisaluieilla kuten Etnan rinteillà. Kasvillisuus on enimmàkseen pensaita ja matalaa kasvillisuutta, kevàt on upeaa, kukkaloisto huumaavaa. Kaktuksia kasvaa joka puolella ja  loppukesàstà niiden hedelmià voi syòdà (àlà kuitenkaan kokeile noukkimista paljain kàsin!)

Yksi mieleenpainuvimmista reissuista luontoa koskien on ollut retki Alcantaran solaan. Siellà jàhmettynyt laava on saanut aikaa vaikuttavia  muodostelmia.



Etnan tulivuorella pààsee vielà hurjempiin tunnelmiin, voi kuvitella olevansa kuun pinnalla.


Pantalican joen syvissà notkelmissa Siracusan suunnalla oli paratiisimainen  tunnelma ja aivan eri elàimistò ja kasvisto kuin ylhààllà ympàròivàllà kallioalueella.



Sisilian luonto on ehdottomasti parhaimmillaan kevààllà, silloin kaikki on vihreàà ja  kasvaa kohisten. Jo kesàkuussa alkaa vaivata kuivuus ja kuumuus, elokuussa karrelle palanut on paras sana kuvaamaan luonnon tilaa. Vàripaletti siirtyy vihreistà oransseihin ja poltettuihin keltaisiin. Syyyskuussa alkavat taas sateet monen kuukauden tauon jàlkeen, ja kuivat siemenet saavat  elonkipinàn ja luonto heràà uudelleen. Talvella luonto  keràà voimià sateista ja viileydestà kevààn riemukasta purskahdusta odotellessa.

Jokamiehenoikeutta ei Sisiliassa tunneta, joten ulkoilua voi harrastaa vain sille vartavasten tarkoitetuilla alueilla.

Ja viimeiseksi vielà varoituksen sana;  jos olette sopimassa treffejà ja italialainen ystàvàsi sanoo sinulle; "Làhdetààn kàvelylle" se ei suinkaan meinaa sità ettà laitetaan verkkarit ja lenkkarit ja painutaan luontoon, vaan sità ettà pistetààn korkkarit ja fiineimmàt mekot ja kipsutellaan pààkatua pitkin muiden ihailtavana ;)

24 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus ja tuo viimeinen vinkki varmasti tarpeen=)

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus..Mä olisin kauhusta kankeana jos asuisin saarella missä on tulivuori..ihanaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  3. Kertakaikkisen ihana postaus!:) Tuo oli kyllä järkytys, että suhtautuvat luontoon noin. Jotenkin sitä kuvittelee, että etelässä suhtaudutaan luontoon vieläkin rennommin kuin Suomessa ja luontoa vaalitaan. Mutta että puistoissakin asfalttia! Ihana, että sinä pidät siellä vähän hullujen suomalaisten mainetta ja opetat lapsillesi, että luonto ei ole vihollinen;) Mukavaa viikon jatkoa! Innolla odotan lisää näitä postauksia sisialaisesta elämästä:)

    VastaaPoista
  4. Samat sanat, tààltà làheltà Isoa Kylàà (Roomaa). Kàvelen uusein aamucappuccinolle ohi ala-asteen, mutta koskaan eivòt lapse leiki ulkona. Ei kyllà olisi tilaakaan. Koulubussi tuo lapset ovelle ja vie kodin ovelle. Itse kàvelin koulumatkat kavereiden kanssa tonkien kaikki ojan pohjat jne. Toisaalta eihàn tààllà ole tien reunassa tilaa kàvelijòille, (edes niille korkkareille). Kun sataa. laitan keltaiset kumpparit jalkaan, ja sità katsotaan pitkààn. Toisaalta, kauppoihin on alkanut ilmestyà kauniita kumppareitakin. Puhtauteen saapasmaalaiset suhtautuvat intohimoisesti ja ovatkin tarkimpia asiakkaita hotelleissa: Tarkistavat ensin vessan ja sitten kaikki muutkin nurkat, ennen kuin haluavat asettua taloksi. Bella figura -kansaa kaikilla mausteilla.

    VastaaPoista
  5. Minä ehhdotin kerran Italiassa ollessani, että lähdetään kävelylenkille. Lenkki oli sitten se, että ensin hypättiin autoon, ajettiin pitkä matka erääseen puistoon, jossa sitten käppäiltiin muutama minuutti:-)Ja minä olin haaveillut tunnin pastansulatuslenkistä:-)

    VastaaPoista
  6. Me ollaan kesällä tulossa viikoksi Sisiliaan, Giardini-Naxos nimiseen kaupunkiin/kylään (lähellä Taorminaan). Ihan rantaloma mutta kaipa sitä voisi shoppaillakin! :D Onko mitään vinkkejä/oletko käynyt ko. paikassa?

    VastaaPoista
  7. jarna; kiitos, kiva kun tykkàsit :) Vuoroin vieraissa :)

    Anne: mà en ole kankeana kun Etna on tulivuoreksi "kiltti", se pààstelee hòyryjà pihalle tasaiseen tahtiin eikà ràjàhdà niikuin esimerkiksi vesuvius. Mukavaa viikkoa sullekin. Ei ole vielà paketti tullut?

    Lissu ; joo noista kouluista mun pitàisi kirjoittaakin mutta pelkààn ettà tulee painokelvotonta tekstià :D

    Syysunelma; kiva kun tykkàsit :) màkin olin aika jàrkyttynyt tuosta suhtautumisesta kun suomessahan ollaan ihan pàinvastaisella kannalla ettà luonto on parasta mità on, rauhoittavaa ja rentouttavaa... Ja niin onkin. Eniten suomesta, làheisten lisàksi, kaipaan metsià. Ei sillà ettà sisilian luonnossa olisi yhtààn mitààn vikaa, mutta metsà on kuitenkin se suomalaisen oma elementti.

    VastaaPoista
  8. Pirapana; tyypillistà :D :D

    mrs agatha; mà olen ollut tòissà Giardini-naxoksessa kesà-lokakuu 1999 :) Aika hyvin tuli tutuksi :D Mà oli siellà tòissà ravintolassa jonka nimi oli Spelonca, mutta tàstà on siis jo yli 10 vuotta... Ottakaa selville missà ja minà viikonpàivànà pidetààn tori, sieltà voi tehdà upeita lòytòjà. Taormina on ihana ja romanttinen! Giardini on sellainen rantakaistale jonka ylàpuolella nousee vuori jonka pààllà on Taormina ja vielà ylempànà Castelmola. Molemmissa kannattaa kàydà. Menkàà retkille, just toi Gola di Alcantara on varmaan yksi kohde. maistakaa granitaa ja ostakaa kaupasta latte di mandorlaa jààkaappiin :)

    VastaaPoista
  9. Haa!Kaktushedelmia elika cactusvrucht..tuttu hedelma meillakin. Ne eivat tosin kasva taalla,mutta torilta niita saa ympari vuoden kiitos eri puolilta maailmaa tulleiden asukkaiden.Aina valilla ostan ja hyvia ovat,mutta se kuoriminen:/ Sormet taynna piikkeja joka ikinen kerta,kehitanpa vaikka minkalaisia systeemeja..Muuutttaaa, eipa haittaa..kiva kun on muutakin valikoimissa kuin omenaa ja appelsiinia..:)
    Kiva kuva Etnasta.. Vuorella on itku suuussa:))Meilla kun lahdetaan metsaan kavelylle, niin ensin ajetaan autolla metsan parkkipaikalle, mista sitten voi menna kavelemaan metsaan,missa, jos onnistaa on tiet lahes aina asfaltoitu..Luonnonsuojelualueet ovat sitten vahan villimpaa aluetta ja siella voi loytaa ihan tavallisia polkujakin..

    VastaaPoista
  10. Ei tullut paketti vielä mutta eiköhän tuo perille ennen pitkää löydä ;)

    VastaaPoista
  11. Mekin ollaan kesällä tulossa Sisiliaan Giardini-Naxokseen lomailemaan. Tarkoitus olisi käydä Cataniassa shoppailemassa, onko hyviä vinkkejä? Löytyykö sieltä Mayoralin liikettä? Aiemmilla lomilla (Taormina ja Cefalu) on tehty ostoksia markkinoilla ja lapsille ostettu vaatetta Original marinesista. Mahtaisko Alcantaran retkellä pärjätä 3,5- ja 7-vuotiaiden kanssa?

    Jonna

    VastaaPoista
  12. Tosi upea ja mielenkiintoinen postaus. Enpä tiennyt tätä(kään) italialaisista :)

    VastaaPoista
  13. Kirsti; no vàhàn kummalta vaikuttaa Hollanninkin ulkoilu :D kaktushedelmàn mà kuorin niin ettà isken haarukan syvàlle hedelmààn keskikohdalle, sitten molemmistà pàistà pààt kiekkoina irti, sitten seuraan veitsellà sità haarukan avaamaa vakoa ja vedàn sen pààstà pààhàn ja veitsellà avittamalla kuori kokonaisena irti. Hedelmà pullautetaan puhtaalle lautaselle. Ei piikkejà sormissa eikà suussa! Krunsk!

    Anonyymi Jonna; Catanian paras ostoskatu on Via Etnea, siellà on sekà kalliita merkkiliikkeità ettà edullisia lòytòpaikkoja. Siellà ei kyllà ole Mayoralin liikettà, mà ostan lastenvaatteet ihan tààltà meidàn omasta tuppukylàstà jossa on mahtavat valikoimat. Original marines on kiva kauppa mutta ihan Catanian keskustassa ei ole niiden liikettà.
    Alcantaraan en ehkà làhtisi noin pienten lasten kanssa... Sità ei nimittàin oikein voi ihailla muuten kuin menemàllà itse sinne solaan kààvelemààn, siis siihen jokeen. Paikan pààltà saa vuokrata niità kurapòksyjà joissa on kumpparit kiinni ja niillà sitten kahlataan syvàànkin veteen. No toisaalta 7v mielestà se voisi olla aika makee juttu... Kannattaa varmaan kysellà tarkemmin oppailta lapsiperheiden kokemuksia, itse kàvin siellà viimeksi monta vuotta ennnen lasten syntymàà.
    Niin ja kertokaa minulta terkkuja Ira-oppaalle :)

    VastaaPoista
  14. Ira-opas on siis Aurinkomatkoilla, ei Alcantarassa :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos vinkeistä, Via Etnealle siis kaupoille:) Helpointa varmaan piipahtaa Taorminan OM:ssa kun siellä varmasti käydään. Aika hyvät valikoimat teillä siellä omassa kylässä!

    Me mennään finnmatkojen reissulle mutta varmasti terveiset saadaan välitettyä kuitenkin.

    Täytynee Alcantaraa vielä harkita, näyttää tosi hienolta mut pienintä kai olis pakko kantaa sit koko ajan...

    Jonna

    VastaaPoista
  16. Iralta terveisiä :))) Oltiin Taormiinassa ja oli kiva pikkukylä. Sopivasti korkeuseroja tällaiselle patikointia rakastavalle. Naxos olis ollut minulle liian tylsää - kivat hiekkarannat tosin :)))

    Mä ihmettelin myös lasten puuttumista katukuvasta! Illalla sitten istuskelivat rattaissa kävelykadulla (isotkin lapset). Meillä kun kaksivuotias ei enää rattaissa istu niin satikka 5-vuotias!!!!

    VastaaPoista
  17. Jonna ; joo mà kysyin mieheltàkin et veiskò se lapsia Alcantaraan ja se sanoi et ei kyllà veisi, liian vaarallista.

    Heli; kàvittekò te missààn reissussa? Teatterin nyt ainakin katoitte?
    Mulla on kyllà aika erilainen kuva sislialaista ja lapsista; tààllà lapset viedààn just sinne missà aikuisetkin ovat, aina roikkuvat mukana mun mielestà ihan sààdyttòmissà deisbeleissà ja kàsittàmàttòmiin kellonaikoihin. Mà sanoisin ettei lapsia nàkynyt paljon koska Taorminassa on aika vàhàn "alkuperàisvàkeà" ja turisteille ei ehkà kovin suositella lapsiperhekohteeksi just vaikeakulkuisuuden takia.
    Tosta kàrrààmisestà olet kyllà ihan oikeassa! Jàttikokoisia lapsia pidetààn rattaissa, jalat vaan laahaa maata :D

    VastaaPoista
  18. Käytiin Etnalla, Castemolassa, Naxoksessa, sitten tietysti Taormiinan omat "nähtävyydet" teatteria myöten. Liikuttiin aika paljon, mä en ole (enää) rannalla/altaalla makaavaatyyppiä. Kiva oli olla isomman lapsen kanssa liikkeellä niin kulkeminen sujui hyvin, ruokatauoiskataan ei tarvinnut pitää orjallisesti kiinni, niin kuin taas pienempien kanssa olisi tarvinnut. Pieni, idylline paikka tuo Taormiinan - tykkäsin : )

    VastaaPoista
  19. Teen vihdoin italiaseran koostetta ja tulin lukemaan tàmànkin. Sullahan oli todella hienosti kuvattu sisilian luontoa. Tuohon viimeiseen voisin mainita, ettà minà kun pyysin aluksi kavereita kàvelemààn kanssani jouduin erikseen sanomaan heille "laita lenkkarit ja collaget jalkaan. Me kàvellààn sitten nopeasti". Pari tyyppià tulevat edelleen kàvelemààn kanssani ja ovat omaksuneet nopean tahdin, kun taas pari eivàt jaksaneet kàvellà nopeaa vautia 100metrià pidempààn!
    En tiennytkààn, ettà Sisiliassa ei ole metsià. Olen siellà kerran kàynyt (10 vuotta sitten), mutta en kiinnittànyt huomiota tuohon seikkaan. Tààllà meillàpàin on tosi paljon metsàà.
    Ja voi hitsi vie nàiden italialaisten pelkoa kaikkeen mikà liittyy ulkona olemiseen. On liian kylmà,liian kuuma, tuulee liikaa, sataa tai muuta...koskaan ei ole hyvà ilma olla ulkona! Ja suomessahan patistetaan lapsia ulkoilemaan...tààllà se on làhes pàinvastaista!!!!

    VastaaPoista
  20. cIACY, niin kaipa pitàisi nàille oikein varatvasten opettaa tuo suomalainen kàvely, mutta toisaalta meillà tààllà ei ole edes paikkoja missà tuolaista voisi harrastaa... metsià ei tosiaan ole paitsi korkeimmilla alueilla eli just làhinnà etnalla pààsee metsààn. Mulla onkin kauhea ikàvà metsiin melekin jatkuvasti! saadaanko me tulla teille vierailulle niin mennààn metsààn :D :D

    VastaaPoista
  21. Italian luonnossa on kyllä omat vaaransa, onhan esim. laava pilannut aiemmin monia kyliä, vaikka nykyään on jo turvallisempaa.. Sisilian kevät on kyllä kaunis! en voi ymmärtää catanialaista kaveriani joka vaihtoi Sisilian (maailman kauneimmat kenties?) maisemat Milanoon :o

    VastaaPoista
  22. Tervetuloa vain! Hei, missàpàin Sisiliaa asustelet? Tunnen yhden suomalaisen naisen Cataniasta. Tuli vain mieleen, kun kommentoit sità meidàn suomiseuraa :D

    VastaaPoista
  23. SL; niin se on kyllà totta ettà Etna on vaarallinen, eli ymmàrtàisin sen ettà ihmiset hyppàisivàt kauhusta joka kerran kun tulivuori puskee ilmoille savut laavahiekat ja ne satelevat tààllà meidàn niskaamme, mutta mun mielestà tàllà asialla on aika vàhàn tekemistà sen kanssa ettà vanhemmat suhtautuvat hysteerisesti siihen ettà sataa tai on pieni tuulenvire, eikà lapsia pààstetà ulos leikkimààn. lapsia ei pààstetà ulos yleensàkààn tai jos pààstetààn niin pitàà keinua nàtisti keinussa eikà varsinkaan koskea maahan tai hui kauhistus, juosta, siinàhàn tulee hiki. Mikà siinà hiessà on niin hirveàn vaarallista, en ole vielà blondina ymmàrtànyt. Omat palseni saavat sekà juosta ettà hikoilla :D :D

    Ciacy; Kiitos :) tarkoitatko Birgittaa? Me tapasimme Cataniassa àànestyksen merkeissà ja suunnitelmissa on tapaamisita, odotan innolla :)
    Toinen tosi mukava ikàiseni nainen oli Terhi, joka asuu kanssa tààllàpàin. Me asumme rannikolla Siracusan ja Catanian vàlimaastossa.

    VastaaPoista
  24. Palseni|.. siis lapseni :D
    Olis hyvà joskus lukea ensin ennenkuin painelee enempià nappuloita :D

    VastaaPoista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)