torstai 5. huhtikuuta 2012

Karppaus on POP

Kokemuksen syvällä rintaäänellä (jo 5 viikkoa takana ;) voin julistaa että karppaus on Pop ja Best ja ehdottomasti Mun Juttu. Vähän reilu kuukausi sitten sain herätyksen, naamakirjassa heitettiin huulta nälkäkiukusta ja muusta asiaan liittyvästä ja minä marisin asiasta koska omalla kohdalla siitä oli alkanut muodostua aikamoinen ongelma. Onneksi valveutuneet ystäväni ja sukulaiseni vinkkasivat että a) minulla saattaa olla jo metabolinen oireyhtymä eli jonkinlainen 2-tyypin diabeteksen alkuaste b) luultavimmin karppaustyyppisellä ruokavaliolla saan ongelman pois päiväjärjestyksestä.

Itse olin luullut olevani ihan yksinkertaisesti luonnevikainen.

Olen jo useamman vuoden tuskaillut jatkuvan epämääräisen huonon olon kanssa ja miettinyt monesti että mikä ihme minua oikein vaivaa, miksi olen heti aamusta niin väsynyt, mikä ihme on pielessä, mikä hivenaine tai vitamiini nyt puuttuu? Laitoin vetämättömyyden työn, iän ja pienten lasten mukanaan tuoman aiheuttamaksi. Aina väsynyt. Elo oli usein toimesta toiseen "raahautumista", päivästä selviämistä. Jos oli jotain rasittavampaa hommaa tehtävänä,se piti hoitaa ennen lounasaikaa, koska lounaan jälkeen (puhumattakaan illallisesta!) olo oli entistä vetämättömämpi ja vain vaivoin sain pidettyä itseni hereillä. Joka aterian perästä piti käydä kaapilla etsimässä vielä jotain hyvää.
Jos edellisestä ruokailusta kului liian pitkä aika, pulpahti esiin varsinainen hirviö! Sain vain hammasta purren pidettyä itseni hallinnassa etten olisi ruvennut raivoamaan, mieskin jo tunsi merkit, paras viedä vaimo pikaruokapaikkaan ja vähän äkkiä. Muuten sen tavisvaimon tilalla vieressä istuikin riitaahastava ja kaikkeentyytymätön ärtyisä ja jopa itkuinen raivopää.

Tapanani on mietiskellä asioiden biologista puolta, mutta tähän käytösmalliin en löytänyt mitään järjellistä selitystä. Mitä ihmeen hyötyä evoluutiolle on voinut olla siitä että nälkäisenä  muuttuu niin surkeaksi että kutakuinkin lamaantuu ja kykenee korkeintaan anastamaan vieressäolevalta luolaihmiseltä suupalan karvaisesta kourasta? Mistään metsästystä tai keräilyä on siinä olotilassa ihan turha edes miettiä.


Eikun karppaamaan siis. Kokeillaan. Ei tämä olotila ainakaan tästä voi huonota, mietin. Ok, pois kaikki hiilihydraatit eli jauhot, leivät, riisit, pastat, perunat ja muutamat hiilaripitoisimmat juurekset ja vihannekset. Ciao ciao kakkumössö-cappuccino-aamiaiset italialaistyyliin. Sokeri on puhdasta hiilaria eli Moi moi keksit, karkit ja limut. Heippa lounaspaninot, pikapastat ja helpot nuudelipussit. Margariinia ei meille enään osteta. Light-tuotteet ovat pannassa, niistä tulee vain nälkä.

Nyt on lautanen vähintään puolillaan vihannesta ja salaattia, mukana lihaa, kanaa tai kalaa tai juustoja. Paljon oliiviöljyä, huoletta voita ja kermaa tai majoneesia. Oliiveja, manteleita, saksanpähkinöitä. Tuoreita marjoja ja kermavaahtoa! Tuhtia kreikkalaista jugurttia, joko maustettuna kastikkeeena tai marjoilla ja stevialla. Aina välillä  muutama pala oikein tummaa suklaata, kahviin laitan oikeaa kermaa.


Illallisena tänään;Spinaci Filanti, ihana resepti ja mitä sopivin karppaajalle. Resepti seuraa.

Aivan käsittämätöntä on ollut energian lisääntyminen, olo on kuin duracell-pupulla! Jos pitäisi antaa energia-arviot ennen-jälkeen, luvut olisivat asteikolla yhdestä kymmeneneen
ennen 3
nyt 9.
Vau. Arvatkaa kuinka paljon enemmän saa aikaan kun ei joka aterian jälkeen tarvitse lyyhistyä sängylle tai sohvalle tointumaan?

Hämmästytttävää on ollut myös se ettei kärsi nälkää. Nälän tunne kyllä tulee ihan niinä tuttuina ruoka-aikoina, mutta se on aivan hallittavissa oleva enkä muutu karjuvaksi ameebaksi vaikka lipsahtaisi tunnin tai pari ylikin. Käsittämätöntä. Minustahan on tulossa ihan siedettävä immeinen :)


Illallisella tänään; Legendaariset Nistin lärpäkkeet, vievät kielen mennessään, karppaat tai et!

Bonuksena tähän yleiseen mahtavaan oloon on vielä se että olen pudottanut ikäänkuin vahingossa viitisen kiloa. Painan nyt vähemmän kuin yli viisi vuotta sitten, silloin kun eskoisemme odotus alkoi. Vaikkei kiloja olisi pudonnut yhtään jatkaisin joka tapauksesssa, sen verran paremmalta tuntuu tätä nykyä elämisen laatu, mutta onhan se hauskaa kun ei voi enää pitää tietyjä vaatteita kun ne ovat itsestään venyneet kaapissa. Vielä enemmän kuin kiloja tuntuu karisseen senttejä. Karppausekpertit kertovat että lihasmassa kasvaa, rasva häviää. Tuntuu ihan uskottavalta ainakin  mitä omaan kroppaan tulee.
En tunne olevani dieetillä, syön herkkuruokia enkä riudu tuskissani. Nälkää ei tällä ruokavaliolla kärsitä. Karppauksessa on olemassa vielä jaottelut tiukkuuden mukaan, ala-ja yläkarpit, ja ne lepsuimmat hyväkarpit. Minä kuulun näihin rentoihin. Joka viikko on yksi ihan luvallinen Repsahdus, vaikkapa pizza tai kourallinen karkkia,  viimeksi Burgerkingin suklaadonitsi.  En laske kaloreita enkä grammoja, syön juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Syön ja juon ruokia  jotka sisältävät hiilihydraatteja kuten piimää tai vaikkapa nakkeja, mutta silmäisen aina ensin ravintotaulukkoa. Nollalinjalle en lähde mutta ruuat jotka sisältävät melkein yksiomaan hiilihydraatteja jäävät minulta hyllyyn.
En ryhtynytkään hommaan karistaakseni kymmeniä kiloja vaan kokeillakseni josko olo paranisi. Parani. Minulle tämä ei ole dieetti tai laihdutuskuuri vaan ruokakulttuurin muutos. Kummallisinta tässä on se että muutaman viikon kuluttua minun pitää ruveta syömään enemmän jollen halua laihtua liikaa! Joka aterialta nousen tyyytyväisenä ja vatsa sopivasti täynnä. Kaikkeen sitä joutuu. Joudun varmaan uhrautumaan ja syömään silloin tällöin jonkun pullan :D
Niin, siis aloittelijan ja maallikon käsityksen mukaan karppauksen idea on kutakuinkin se että kun tyhjät ja hyödyttömät hiilihydraatit jätetään pois, lakkaa verensokerin ja insuliinierityksen jatkuva ylös-alas-siksakki. Normaaliruokavaliossa nopeiden hiilihydraattien energia varastoituu kehoon rasvaksi ja kun verensokeri tipahtaa alas iskee hirmu nälkä ja himo, on saatava lisää hiilihydraatteja jotka pamauttavat taas arvot taivaisiin. Noidankehä on valmis. Karppiruokavaliossa energia saadaan rasvasta ja proteiineista ja veren sokeriarvot pysyvät tasaisina eikä kirkuva nälkä ole koko ajan vaanimassa. Jos kulutus ylittää ravinnonsaannin, energia lähtee nimenomaan kehossa olevasta rasvasta eikä hilaamalla verensokeria.


Niin ja se luolanainen; ei sillä tullut sitä nälästä lamaantumista koska luolansa ruokakaapissa ei ollut valkoista sokeria eikä edes pastapakettia.

Mies nauroi pari viikkoa tälle dieetilleni. No naurattaahan se jos nainen uittaa salaattinsa oliiviöljyssä, pistelee jopa kermavaahtoa ja pekonia ja väittää laihtuvansa. Sitten mies näki että vaimon housut putoo päältä ja alkoi itse samalle ruokavaliolle. On nyt Roomassa työkomennuksella, mutta webcamilla näkyy hoikistunut ja iloinen oloonsa tyytyväinen heppu. Vyöhön on kuulemma pitänyt tehdä uusia reikiä. Ja sehän naurattaa meitä kaikkia.



Ps. Jos kiinnostuit ihan tosissaan niin käy alan sivuilla , sieltä lòytyy ihmisiä jotka tietävät oikeasti mistä puhuvat. Itsellä on karppiopiskelut vielä pahasti kesken :)

29 kommenttia:

  1. Ma olen pitkaan jo vahan pitanyt työn alla tata, kun suomalaisesta viljasta olen kehittanyt itselleni yliherkkyyden, eli syön ja turpoilen, useita kiloja olen kerryttanyt nyt Suomeen palattuani... Ja samanlainen olo tulee kuin sullakin, jos liian kauaa nalassa olen: ei valia mita saan syödakseni, kunhan jotain saan. Nama sinun kokemukset vaikuttavat kylla taas niin kovin tsemppaavilta, etta en taida enaa keksia syyta miksi en leivasta voisi luopua (muuta viljatuotteita ei juurikaan tule edes kaytettya nykyisin). Taytyypa nyt oikeasti ottaa asia työn alle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. luulen ettà just sun ja mun kaltaiset ihmiset saa karppaamisesta sen kaikista suurimman hyòdyn. Jotain hàikkàà on tossa elimistòn sokerinkàsittelyssà...Keràà tietoa karppaajien suvulta ja kày toimeen :)

      Poista
  2. Mulla on hyvin samanlaisia tuntemuksia kuin tuossa alussa kuvailit! Olen pitkään tuota karppausta harkinnut, mutta jotenki arvelluttaa se rasvan määrä. Asiastahan on julkisuudessa väännetty jo vaikka ja kuinka.=)
    Kuullostaa hyvältä tuo kokemuksesi ja näitähän on paljon. Pitäisiköhän itsekin aloittaa? Käyn lueskelemassa tuolla laittelemassasi linkissä, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kokeile, tai jàtà asia vielà muhimaan :) voihan sen rasvan kanssa edetà ihan varovaisesti, syòdà niin miten itselle tuntuu parhaalta. En màkààn ole ruvennut mitààn isoja elàinrasvamààrià syòmààn, mà en voi laittaa silkkaa rasvaa suuhun (no hyvin paistettu pekoni on poikkeus) mutta kerma kahvissa on kyllà herkkua :) Ja hyvà oliiviòljy.

      Poista
  3. Hyvät kokemukset sinulla, niistä oli kiva kuulla.

    Itsekin mietin jatkuvasti, että pitäisi tehdä jotain ruokavalion suhteen. Ehkä munkin pitäisi kokeilla jonkinlaista vähähiilihydraattista, mua tuossa karppauksessa kanssa arveluttaa rasvan määrä. Meilläkin joudutaan tekemään uusia reikiä vyöhön valitettavasti sinne väärään päähän :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jos pelottaa elàinrasva niin voihan tàstà aina kehitellà oman versionsa kasvattaen vain kasvirasvan mààràà eli manteleita, oliiiviòljyà, pàhkinòità, avocadoa hiilihydraattien sijasta.
      kannataa kyllà ehdottomasti kokeilla, mulla olo kohentui ihan jo ekoina pàivinà ihan huomattavasti.

      Poista
  4. Ihana postaus! Mà oon ollut joskus karppauslinjalla suomessa asuessani ja kyllà sillà kiloja làhti. Nyt tààllà hiilareiden maassa on jotenkin tosi vaikea ottaa itseà niskasta kiinni....Suomessa oli niin helppo kun oli rahkaa ja kaikkee muutakin hyvàà karppaajalle. Ehkà vois vàhàn suuntaa antavasti edes tehdà noita karppiruokia niin ettei muu perhe edes hokaa, eh...onkohan mahollista. Onnea sulle hienosta saavutuksesta ja ennenkaikkea hyvàstà olosta :D Ihana postaus, kiitos :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmaan sen takia Italiassa ei puhuta karppauksesta halaistua sanaa, se on italialaislle tuhat kertaa vaikeampaa kuin suomalaisille... suomalaiset nyt on jo tottuneet suolaiseen aamiaiseen, hapankorppu tai munakas ei tunnu yhtààn jàrkyttàvàltà, mutta yritàpàs riistàà italaiaiselta sen cornetto ja cappucino tarjoten tilalle pekonia tai nàkkileipàà :D :D en uskaltaisi edes yrittàà :D

      Poista
  5. Kiva kun vinkkasit tästä meille!, kiitos! :) Välimeren ruokavalio on kyllä kokemukseni mukaan tosi hyvä ja terveellinen, jos välttää sokeripommit niin olo on kevyt. Olen nyt ahminut Suomesta tuliaisena saatuja ruisleipiä, salmiakkeja ja muita karkkeja ja oloni on todella surkea ja vatsa turvoksissa kuin kolmekuukauttaraskaana. Täytyy ottaa vinkistäsi opiksi ja kokeilla karppausta, tai ainakin hiilareiden vähentämistä. Mutta miten ihmeessä pystyt välttämään primot, ihanat simpukkaspaghetit ja herkkurisotot? Kokkaatko primoja ikinä lapsillesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokile ihmeessà! Mà olen aikamoinen pastahirmu os pààstàn itseni valloilleen, mutta nollalinja pastan suhteen onkin jo ihan helppo pitàà, kun ei niin ei, eikà ONNEKSI niità himojakaan tule kun on koko ajan karppauslinjalla. Yllàttàvàn helppoa on ollut kaikin puolin.
      Lapsille mà laitan ihan samaa ruokaa kuin aina tàhànkin asti eli laitan pastaa ja perunamuussia ja gnoccheja, mun kàsityksen mukaan lapset tarvitsevat ihan eri tavalla hiilihydraatteja kuin aikuiset; suositellaanhan aikuisillekin karppaajille liikuntasuosituksen yhteydessà HHtankkausta, ja lasten elàmàhàn on yhtà liikuntasuoritusta aamusta iltaan :D :D ja siihen vielà kasvu pààlle!

      Poista
  6. Minä olen vähemmän tai enemmän karpannut jo pitkään.Tosin se tällaiselle,joka ei syö lihaa ,on paljon vaikeampaa.Jos tuosta pitää kiinni,niin olo ehdottomasti paranee ja kilot lähtee.Olen fuskannut ja paino vähän noussut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo olen kyllà miettinyt ettà lihaa syòmàttòmàllà karppaus on kyllà aika hankalaa. Jos tykkàisi kalasta niin vàhàn helpottaisi, mutta meillà on vhàn sukuvika tàà kalavastahankaisuus... No sisko on kyllà ollut jo vuosikausia lihaasyòmàtòn :)

      Poista
  7. Mahtavaa Anna! Tuttuja oireita kummaltakin kantilta. Täytynee tässä taas hieman ryhdistäytyä. Nim nallekakkeja suussa :-)

    VastaaPoista
  8. Tätä täytyisi kyllä testata.Sinulle olisi blogissani jotain pientä juttua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile! Ei se varmaan kaikille sovi, mutta itsellà on kyllà ihan huima ero olotilassa.
      Ja kiitos vielà :)

      Poista
  9. Mä olen miettinyt karppaamisen aloittamista. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja kokeilla! Mieheni laihtuikin karppaamalla reilu 10kg viime kesän /syksynä. Mä koin sillon hankalana perheen yhteiset ruokailut. Haluaisin, että kaikki söisivät yhdessä samaa ruokaa. Miten teillä on koko perheen ruokailut hoidettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vaihtelevasti... Italiassa illallista syòdààn tosi myòhààn, tààllà sisiliassa vielà myòhempààn...Monesti lapset syòvàt ensin ja vanhemmat vasta lasten jo ollessa sàngyssà. Mutta kun ollaan oltu kaikki yhdessà, olen valkannut pààruoat niin ettà kay kaikille ja sitten lisukkeet niin ettà on kaikille jotain, esim kalaa kaikille ja vanhemmille salaattia ja vihanneksia, lapsille maistiaiset ja lisàksi pottumuusia. Tàà nyt on mulla vielà tàllaista soveltamista ja sààtàmistà :D

      Poista
  10. Hei, eksyin blogiisi kun hain tietoa Sisiliasta. Olen kolmekymppinen tyttönen ja mieheni kanssa tulossa vajaaksi kahdeksi viikoksi sinne toukokuun alkupuolella. Lennot Rooman kautta Cataniaan ja sen jälkeen ei vielä mitään suunniteltu ja paniikkia pukkaa hieman sen takia! Haluaisimme käydä ainakin Cefalussa ja Syracusassa ja Etnalla. Ja julkisilla olisi tarkoitus liikkua.

    Lähinnä sen takia viestittelen kun ilokseni huomasin että olet löytänyt vähähiilihydraattisen ruokavalion jota mekin mieheni kanssa olemme pyrkineet noudattamaan jo kolmatta vuotta. Haasteena onkin monasti ollut matkat, joilla on vaikea löytää karppievästä. Hieman saatamme pitsaa tai pastaa maistaa, mutta mitä luulet miten onnistuu ravintolassa vähähiilaristen aterioiden koostaminen? Onko loukkaavaa jos ei suostu syömään pastaa, leipää ja miten sen korrektisti ilmaisisi? Munakoiso, kesäkurpitsa ja pinaatti on ainakin ihan karppia, mitä muita kasviksia voisi tilata perunan ja pastan sijaan? Tuleeko sulla mieleen mitään vinkkejä miten selviämme syömisten kanssa pastamaassa? Rakastamme ruokaa ja olemme kyllä kaikkiruokaisia. Lihaa ja kalaa varmaan tulee syötyä ainakin, mutta ne lisukkeet? Sitten tiukan paikan tullen oliiviöljyä suoraan pullosta ja vaikka manteleita jos ei muuta. :) Vaniljasteviapullokin lähtee varmaan mukaan niin voi vaikka kreikkalaista jogurttia syödä.

    Karppaus muutti meidänkin elämää totaalisesti ja tuo tekstisi oli kuin omani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Kyllà te reippaat nuoret tààllà kahdestaan pàrjààtte, lasten kanssa en làhtisisi sisiliaan seikkailemaan.
      Cataniassa ei ole mitàà kovin kiintoisaa, sivuuttakaa se, Siracusa on ok ja pitkin poikin sisiliaaa on kivoja kohteita, oppaistanne kyllà selviàà mitkà paikat voivat teità kiinnostaa. Taorminakin on nàtti.
      Toukokuu on oikein hyvà matka-ajankohta, on jo kaunista mutta ei useinkaan liian kuumaa kiertelyynkààn.
      Karppaus on Italiassa hiukan pulmallista sen takia ettei kukaan tiedà siità mitààn. Ehkà on helpompi sanoa ettà on allerginen viljatuotteille ja lisàksi on diabetes :D
      Pikaruokapaikoista ei lòydy oikeastaan mitààn karpaajalle syòtàvàksikelpaavaa, ihan kunnon ravintoiloissa sen sijaan selviàtte sillà ettà sanotte ettà syòtte vain "secondi" =pààruoan eli skippaatte sen alkuruoan joka on aina pastaa tai riisià. Tààllà ei siis pasta tule ikinà automaattisesti pihvin tai muun oheen, vaan ensin syòdààn pastat. Secondit tilataan aina "paloittain" eli valitaan liha/kana/kala tai vaikkapa "arrosto misto" jossa on erilaisia grillatuja lihoja ja valitaan siihen lisukkeet, kuten salaattia tai just grillaatuja kesàkurpitsoita ja munakoisoja, ne on hyvià. Yks ruokalaji jota ette ehkà keksisi pyytàà on Parmiagiana joka on tàkàlàinen herkku johon tulee munakoisia, juustoa ja joskus muniakin, se nàyttàà vàhàn oudolta mutta ainkain mun mielestà on tosi hyvàà. Siinà on reippaasti o-òljyà.
      Alkupaloina vaikka antipasto all'italian, : oliivit ja leikkeleet.
      Ottakaa se stevia tosiaan mukaan, siità ei ihmiset tiedà, isoista marketeista lòytyy mutta baareista ette saa... Baareissa ei muutenkaan saa mitààn mikà sopisi karppaajalle... No Granita alle mandorle on mantelista tehty lusikoitava herkkumehujàà, mutta siinàkin on sokeria.
      Kai te puhutte Italiaa?

      Poista
  11. Niin ja paprikoita un usein ravintoloissakin tarjolla= Peperoni

    VastaaPoista
  12. edullisena karppi-pikalounaana italiassa tulee mieleen vain ruokakaupan tiskiltà haetut ja jossain ulkona nautitut herkkuleikkeleet, ja jos on vàhànkin isompi putiikki niin samalta tiskiltà lòytyy myòs pikkupurkkiin ostettavia kasviksia, vaikkapa kuivattuja tomaatteja, latva-artisokkaa ja oliiveja, kaikki òljyyn sàilòttynà.
    tai sitten grillattua kanaa.
    Korjaan muuten aiemman kirjoitusvirheen, sen munakoisovuoan nimi kirjoitetaan Parmiggiana. Kamalasti virheità muutenkin, anteeksi..
    Yleisenà ohjeena vielà sanosin ettà on kohteliaampaa sanoa ettei VOI syòdà pastaa yms kuin ettà sanoisi ettà ei HALUA, eikà se sitàpaitsi ole des kovin kaukana totuudesta, mulla meni koko lauantaipàivà aivan pilalle kun perjantai-iltana vetàisin naamaan ison pizzan limukkoinenn ja vielà karkkiakin... Huh huh.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kovasti näistä vinkeistä! Tuota Parmiggianaa täytyy siis ainakin testata. Ennen karppausta heikoin kohtani oli kaikenlaiset makeat jälkkärit ja leivonnaiset, esim. viinerit ja kermamunkit, joten cannolit ja gelatot saattavat hieman kiusata matkan varrella. Kyllähän se vähän harmittaa kun ei mitä tahansa voi enää matkoillakaan syödä ilman morkkista, kun minulle se eri maiden ruokakulttuuri on melkeinpä tärkeämpi kokemus kuin esim. nähtävyydet. Toki sillä meiningillä lähdetään, että jos jotain oikein tekee mieli niin antaa mennä. Eipä sitä Sisiliassakaan kovin usein tule käytyä. :)

    Italiaa olen opiskellut vain vähän, mutta tässä juuri pänttään ruokasanastoa ja tärkeimpiä fraaseja mitä nyt matkustellessa voi tarvita. Vaikka eipä niistä kamalasti apua ole jos ei ymmärrä mitä sinulle sitten vastataan. :)

    Niin Taormina ja Naxos on kyllä myös listalla ja olenkin tässä katsellut kohtuuhintaisia majapaikkoja. Netti on kyllä iso apu, mutta valinnan paljous turhauttaa. Taorminassa käydään varmaan päiväseltään ja yövymme sitten jossain muualla. Saapa nähdä mitä reissusta tulee ja voin sitten viestitellä myöhemmin miten nämä kaksi karppaajaa selvisi kiusausten keskellä! :) Onneksi Italiassa tehdään kuitenkin sitä "aitoa" ruokaa kunnon raaka-aineista niin ei ihan metsään mene vaikka mitä söisi, näin karkeasti sanottuna.

    Voin vain kuvitella miten hankala asia tällainen ruokavalio on italialaiselle ymmärtää jos se suomalaisillekin on vielä niin käsittämätöntä. Varsinkin jos menisi vieraaksi johonkin italialaiseen perheeseen niin apua! :) Kun tiedän miten vaikeaa omien vanhempien luona kyläillessä on yrittää vältellä hiilareita.

    Mutta tsemppiä sulle karppaukseen ja hienoa että miehesikin on innostunut asiasta, helpottaa huomattavasti pysymistä ruodussa. Mukavaa luettavaa olisi varmasti Antti Heikkilän kirjat jos vain joskus käsiisi saat. Oman valaistumiseni ravitsemuksen suhteen koin juuri niiden kirjojen avulla.

    VastaaPoista
  14. Pelkkää hyvää on minullakin kerrottavana karppauksesta. Aloitin sen viime elokuussa kyllästyneenä kamalaan makeanhimooni. Aloitin melko tiukasti, mutta se onnistui ja nyt elämäntapanani on vähähiilarinen ruokavalio. Paino putosi haluamiini kiloihin, nyt pitää välillä lisätä hieman hiilareita, ettei putoa enää. Makeaa ei tee mieli. Myös minulle Antti Heikkilän kirjat avasivat silmäni syömisteni suhteen.
    Minusta on ollut ikävää, että karppauksesta on mediassa kirjoitettu väärään sävyyn.

    VastaaPoista
  15. Samanlaisia kokemuksia alkaa olla nyt pilvin pimein ja perinteinen lautasmalli vapisee. Hyvä niin, erinomaista ! On hienoa huomata, että ihmiset alkavat kollektiivisesti valveutua ja todella kyseenalaistaa pitkään vaalitut totuudet: Olemme nauttineet vähärasvaisia, prosessoituja ruokia viimeiset 20 vuotta ja kansan terveys sen kun rapistuu -olisikohan jotain kuitenkin pielessä? Kyllä on, ja pahasti onkin.

    Meidät on aivopesty luulemaan, että rasvat ovat myrkkyjä, joita tulisi vältellä kaikin keinoin ja erityisesti eläinperäiset sellaiset. Tosiasia on kuitenkin se, että aivoista 80% on silkkaa rasvaa, suurin osa tyydyttynyttä. Mistähän johtuvat siis kasvavat dementia- ja mielensairaustilastot.. ? :/ Voimme vaan arvuutella syitä, mutta väitän, että vähärasvaisuudella on sormensa pelissä -hyvin likaiset ja limaiset sellaiset. Ihminen tarvitsee rasvaa, mutta kroppa valmistaa itse tarvitsemansa sokerit. Sitä ei tarvitse saada ravinnosta, joka on nykyään pumpattu täyteen erilaisia makeuttajia; sokereita ja sokereiden korvikkeita. Surullista harhaanjohdatusta, sanon minä :(

    Suosittelen myös lukemaan Antti Heikkilää, jolla on painavaa sanottavaa hiilihydraateista ja terveellisestä ruokavaliosta ylipäätään. Esim. Isäpuoleni diabetes parani täysin kun hän alkoi noudattaa Heikkilän neuvomaa ruokavaliota (karppausruokavaliota) ja hän saattoi luopua lääkityksestä kokonaan. Mitä ilmeisimmin sinulla vaikutukset ovat olleet yhtä radikaalit pelkästään positiiviseen suuntaan. On harmillista, että yhä vaan toisinajattelijat pyritään pistämään alas ja esim. meidän ravitsemustieteen opetuksessa painotetaan vähärasvaisuuden tärkeyttä ja "hyvien hiilareiden" merkitystä ruokavaliossa. :/ Vasta-argumenteille ei juuri ole sijaa.

    Kiitos tästä! Pidä ruokavaliot yllä ja raportoi blogissakin olotilan muutoksista mikäli mahdollista :) Jään ilolla seuraamaan. Mukavaa vappua ja kevättä sinulle!

    VastaaPoista
  16. Hei!
    Sisiliasta on kotiuduttu ja mukava reissu kaiken kaikkiaan. Matkareitille mahtui Etna, Syracusa, Taormina ja Castelmola, Giardini-Naxos, Messina, Cefalu, Palermo ja Catania. Ruoka oli hyvää ja edullisesti olisi selvinnyt mikäli aina nälän tullen olisi sattunut näitä kivoja rosticcerioita ja tavola caldoja kohdalle, joista sai kaikenlaisia involtineja, polloa, ja ahh ihanaa parmigianaa! Kiitos vaan vinkistä. Tulihan sitä kyllä testattua risotto alla pescatoraa, pasta alla normaa, pitsaa, ja melkein mitä vaan missä oli munakoisoa. Erityisesti ihastuimme caponataan ja sitä aijonkin pian testata myös kotona. Ja nero d'Avola-viini oli hyvää. Miekkakalaa, tonnikalaa, calamaria, arrosto mistoa, pinaattia, juustoja (tykästyin ricotta al fornoon, ricotta di buffalaan ja stracchinoon), salamia, prosciuttoa, oliiveja, latva-artisokkaa, cantaloupe-melonia, tomaatteja, manteleita, pistaasipähkinöitä (vaan tarkkana sai olla alkuperän suhteen), pari arancinoa ja muutama veriappelsiinikin tuli syötyä.. niin ja cannolojahan piti testata vähän siellä sun täällä sekä jäätelöä varsinkin matkan alkupäivinä. Onhan se pistaasijäätelö ihan parasta.

    Ei ole tosiaan helppoa reissussa karppaus, tai olisihan se ollut hyvinkin toteutettavissa mutta ei olisi ollut enää niin mielekästä vedellä pelkkää juustoa ja lihaa. Ihanien makuelämyksien, upeiden maisemien ja eritoten ystävällisten ja auttavaisten ihmisten saari, jonne toivon palaavani vielä uudestaan! Julkisilla oli helppoa ja edullista matkustaa ja aikataulutkin pitivät kohtuu hyvin. Seuraavan kerran ehkä otamme jonkun yhden tukikohdan, jossa voi sitten kokkailla omassa keittiössä torilta ostetuista ihanista raaka-aineista niin on syömisten suhteen hieman helpompaa.

    Ainoa asia mihin ei millään meinannut tottua oli siestan aika kun kaikki paikat kiinni, ja myöhäinen illallisajankohta.

    No tämän kahden viikon hiilaritankkauksen jälkeen alkaa huomenna taas sokerin, viljojen ja höttöhiilareiden välttely vaikka ne näköjään edelleen maistuisi. Onneksi kohta on kesä ja saa paremmin hyviä salaattiaineksia ja kasviksia kaupasta.

    VastaaPoista
  17. Mitä teen väärin, kun paino nousi heti karppauksen alussa 5 kg eikä ole laskenut. Myös veren sokeri on noussut ja myös närästää. Tosin Suomessa ollessani en liiku paljoa, mutta palattuani kotiin Espanjaan, tulee käveltyä tosi paljon. HH en syö paljoa, n 20 - 40 g/pv, mutta rasvaa en käytä paljoa ja muuten ruokailu noudattaa Välimeren dieettiä. Ylipainoa on n 25 kg. Olisiko hyviä neuvoja tv kaimasi.

    VastaaPoista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)