torstai 7. huhtikuuta 2011

Sisiliassa on äänestetty!

Me sisiliansuomalaiset saatiin taas äänestää monen vuoden tauon jälkeen ihan täällä kotisaarella eli Suomen suurlähetystö oli järjestänyt vaalipaikan Cataniaan. Suomiseuran energinen Birgitta soitti minulle henkilökohtaisesti ja ilmoitti asiasta, ja hyvä niin koska mitään ilmoitusta en ollut saanut postitse, saapunee sitten paikalliseen postin tapaan parin viikon päästä...
Tämä olikin minulle henkilökohtaisesti ihan ensimmäinen kerta kun äänestin täällä, Italian kansalaisuuttahan minulla ei ole (enkä sitä ole edes pyytänyt vaikka avioliiton kautta sen aika automaattisesti saisinkin) ja Roomaan Suurlähetystöön  saakka matkustaminen Suomen vaaleissa äänestämään kaikkinen kuluineen on tuntunut ihan liian hankalalta. Nyt kun pääsin bussilipun ja lapsenvahdin taksalla, lähdin innokkaana matkaan!

Ennen äänestämistä kävelin läpi Catanian ostoskadun Via Etnean. Opaskirja puuttui joten en edes tiedä mikä rakennus tämä on, oven päällä seisoi italiaksi Lukio ja lukiolaisen ikäistä porukkaa ovista lappasi sisään ja ulos, joten saattaapa olla ihan oikeasti opinahjo. Aikas pramea.
Samaisen kadun varrella on Bellinin puisto. Kuten kuvasta näkyy, ilma oli pilvinen ja olinkin varustautunut upouudella Haltin sadetakkillani, joka osoittautui aivan ihanaksi. Mainostavat että siinä on käytetty Supermax tekniikkaa joka päästää kosteuden sisältä ulos mutta ei vettä ulkoa sisään. Toimii! Koko päivä päällä, kuumassa bussissakin eikä hiostanut pätkääkään. Eikä edes näytä kauhean juntilta ;) Maksoi mutta olen hyvin tyytyväinen. Kuva takista oli jo tässä bloggauksessa

Perillä! Näin monen italianvuoden jälkeen parikin suomen kielen sanaa teipattuna porttikonkiin sykähdyttävät ihan kummasti! 

Siinä se minun ääneni on kuoressa ja lähdössä kohti Suomea

Ja shoppailua tuli myös harrastettua, ostin taas uuden putkilon Clarinsin ihanaa kasvojen pesuainetta. Tätä käytetään saippuan tavoin, vaahdotus ja huuhtelu, siinä on mukana pienet  kuorivat hiukkaset ja tavallaan myös kasvovesi, jättää ihon ihanan sileäksi ja raikkaaksi. Tutustuin tuotteeeseen kun olin kosmetiikkaliikkeessä töissä, silloin juuri lanseerattiin tämä One-step.

Reissun tärkein anti oli kuitenkin, tietysti äänestämisen ohella, muiden sisiliansuomalaisten tapaaminen. Vaihtelimme "tärkeitä" tietoja muun muassa Catanian Ikean suomalaisesta Juha-myyjästä ja Sisilia-Suomi-lentoyhteyksistä. Erään rouvan Stokkan logolla varustettu kankainen ostoskassi herätti ääretöntä kateutta maannaisissa! Ehdimme jutella pinnallisesti jopa kaksikielisyyden tuomista ongelmista. Puhelinnumeroita vaihdeltiin ja suunnitelmissa on treffejä kesäksi, ja toivon mukaan saadaan muutenkin kaikille täkäläisille suomalaisille jonkinlaisia yhteistapaamisia aikaiseksi. 
Olin kuvitellut olevani kutakuinkin koko saaren ainoa suomalainen, mutta niin vaan niitä rouvia putkahteli ovesta yksi toisensa jälkeen, monilla oli mukana mies ja jälkikasvuakin. Muiden muassa ensimmäistä kertaa äänestämään päässyt neiti E, aivan suomalaisen näköinen tosi ihana nuori neito. Oli upea kuunnella miten hyvää ja luontevaa suomea hän puhui, antoi taas uutta intoa jatkaa sitkeästi ottamallani linjalla kaksikielisyyden suhteen. Kaikki  suomimammat joilla on ulkomaalainen puoliso ja asuvat ulkomailla tietävät hyvin  mistä puhun... Tarvitaan todellista sitkeyttä eikä avioriidoiltakaan vältytä. En yhtään ihmettele jos joku antaa periksi.

 Äänestäjiä oli käynyt uurnalla  kolmisenkymmentä joista  4 Sisiliassa lomaillutta turistia. Kuulema pari  miestäkin täällä asuu ihan vakituisesti ja olivat käyneet äänestämässä. Panin merkille että sisilian suomalaisnaiset ovat kaikki työssäkäyvää porukkaa, joukossa oli useampiakin opettajia, insinoorejä ja vaikka mitä hienoa ja kiinnostavaa. Ja sitten yksi sihteeri :D
Jännää siksikin että suurin osan sisilialaista naisista on kotirouvana, jos lonkalta heitän niin arvioisin kotirouvia olevan meidän pikkukaupungissa noin 70%

Velvollisuus on siis täytetty ja siitähän sukeutui mukava päivä kaikenkaikkiaan!

7 kommenttia:

 1. Hyvä Anna -kuuliainen sisiliansuomalainen, vai miten päin se nyt menee.. Löysitkö hyvän vaaliehdokkaan?

  VastaaPoista
 2. Tuo kaksikielisyys on kyllä haastavaa. Meillä osa neidin serkuista puhuu vain englantia, osa ykkösenä englantia ja nykyään suomea jonkin verran ja neiti toistaiseksi vain suomea. Ollaan mietitty, että pitäisikö meidänkin alkaa käyttämään sitä englantia suomen ohella. Mutta ei olla vielä saatu aikaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Hienoa että pääsit äänestämään ja tietysti muiden suomalaisten tapaaminen oli varmasti mahtava juttu!

  VastaaPoista
 4. Suvi; Joo kyllà mà yhen lòysin joka vaikutti ihan sympaattiselta. Muistatkos Bellinipuistoa Suvi? Siellà ollaan yhessàkin kàpytelty :)

  Dark; kiva jos jaksoi kiinnostaa :)

  Saija; Jos ei se toinen kieli ole vanhemman oma àidinkieli niin perheessà kahden kielen puhuminen on aika haastavaa... Mutta mà ole ajatellut opettaa englantia sitten aikanaan esim kerran viikossa jonkinlaisen harrastuskerhon muodossa, niin ettà siinà tilanteessa puhuttaisiin vaan englantia. Mutta suomessahan saa valtavan hyvàà kieltenopetusta ihan koulussakin!

  VastaaPoista
 5. Kiva kun teilläkin pystyi äänestämään,ja samalla tapasi muita suomalaisia:) Itse kävin eilen täällä Te Avivissa äänestämässä,ja samoihin aikoihin paikalle tupsahti 30-henkinen suomalainen turistiryhmä ennakkoäänestämään,aika hupaista!

  VastaaPoista
 6. Onpa kiva juttu, että pääsit äänestämään ja että tapasit muita suomalaisia siellä!:)))

  VastaaPoista

Pikkuinenkin viesti ilahduttaa! Minulle ei tarvitse todistaa ettet ole robotti= ei sananavahvistushirviòità :)